Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Nα αναδείξουμε το ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες, να δραστηριοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, ώστε να αντισταθούμε σε οριζόντιες ισοπεδωτικές καταργήσεις με καθαρά οικονομίστικα κριτήρια.

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και η ΕΛΜΕ Βοιωτίας με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και τους Προϊσταμένους των τμημάτων Παιδαγωγικής καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας με θέμα τις επικείμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Οι ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και Βοιωτίας κατέθεσαν την αντίθεσή τους στις επιδιωκόμενες από το Υπουργείο Παιδείας καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και εξέφρασαν την άποψη ότι οι μεταβολές αυτές γίνονται για καθαρά οικονομικούς και όχι παιδαγωγικούς λόγους.

Ζήτησαν επίσης από τον Περιφερειακό Διευθυντή να ανακοινώσει τις συζητήσεις και τις προτάσεις που διαμορφώνονται από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, αλλά και από τον ίδιο και δεν πήραν καμία απάντηση.

Διατύπωσαν τη θέση τους ότι οι διαδικασίες αυτές δεν πρέπει να γίνονται «εν κρυπτώ» και ότι θα πρέπει να έχουν άποψη και κυρίαρχη μάλιστα οι τοπικές κοινωνίες και όλοι οι φορείς οι εμπλεκόμενοι με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Διαπιστώθηκε έλλειμμα δημοκρατίας στη διαδικασία που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση των προτάσεων που θα υποβληθούν τελικά.

Η διαδικασία που προκρίνει το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού συζητήσουν

(δυνητικά και όχι υποχρεωτικά) με εκπαιδευτικούς, τοπικούς φορείς και Δημάρχους, να προτείνουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου τα σχολεία που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν και στη συνέχεια οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης θα κάνουν τις τελικές προτάσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τώρα υπήρχε θεσμοθετημένη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας (ΝΕΠ) όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συζητούσαν και εισηγούνταν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια εισηγούνταν στο Υπουργείο Παιδείας τις μεταβολές που έπρεπε να γίνουν στον κάθε νομό.

Δυστυχώς οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Περιφερειακοί Διευθυντές και τα «παρακυκλώματα» τελικά θα αποφασίσουν.

Οι φορείς της εκπαίδευσης και οι τοπικές κοινωνίες, δυνητικά !!.

Από την πλευρά τους ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και οι Προϊστάμενοι των τμημάτων Παιδαγωγικής καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους.

Αυτό εντείνει την καχυποψία στον εκπαιδευτικό κόσμο για το χαρακτήρα που θα πάρουν οι επερχόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και δημιουργεί την υποχρέωση να αναδείξουμε το ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες, να δραστηριοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, ώστε να αντισταθούμε σε οριζόντιες ισοπεδωτικές καταργήσεις με καθαρά οικονομίστικα κριτήρια.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ



.

Δεν υπάρχουν σχόλια: