Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Η επανάσταση των blogs..

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

 Από την Τυνησία έως την Αίγυπτο και από εκεί στη Υεμένη, η εξέγερση της νεολαίας απειλεί τους καρεκλοκένταυρους ηγέτες του αραβικού κόσμου.  Αλλά αν η παλαιά τάξη καταρριφθεί, ποιος και τι θα πάρει τη θέση της, αναρωτιέται αρθρογράφος του Newsweek.
Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις οργής στην Αίγυπτο φαινομενικά ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, με σημείο- κλειδί την Παρασκεύη, όταν μετά την ....  καθιερωμένη προσευχή, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους του Καΐρου αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων με μοναδικό σκοπό να ρίξουν το τριακονταετές αυταρχικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι ώρες και οι μέρες που...
ακολούθησαν «βάφτηκαν» με αίμα, πόνο και κραυγές απόγνωσης.


Εκτός από τους δεκάδες νεκρούς και του χιλιάδες τραυματίες, θύματα της κυβερνητικής προσπάθειας καταστολής της εξέγερσης έπεσαν και οι κάθε λογής δίαυλοι επικοινωνίας.
Twitter, Facebook, και τελικά η γενική πρόσβαση στο internet κατέστη αδύνατη. Η αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητού διεκόπη και στη συνέχεια εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα «σίγησαν» σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το Newsweek, το κλίμα της επανάστασης είχε ουσιαστικά καλλιεργηθεί χρόνια πριν, μέσω των κοινωνικών δικτύων του internet και της υποτιμημένης στην Αίγυπτο δύναμης των blog.
Ο νονός της «μπλογκόσφαιρας» της Αιγύπτου, Wael Abbas, από τότε που ξεκίνησε το blogging το 2004 ζει με συνεχείς απειλές για τη ζωή του. Παρόλα αυτά ο Abbas άνοιξε το δρόμο για μια νέα γενιά που χρόνια τώρα προετοιμάζει το έδαφος της επανάστασης, που αυτή τη στιγμή συντελείται. Ο Abbas, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις διαδηλώσεις, είπε στο Newsweek, «έχω πάλι ελπίδες ότι κάτι αλλάζει».
Ο Abbas είναι μόνο ένας μέσα ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους που κατάλαβαν νωρίς ότι η αλλαγή ενός απαρχαιωμένου και απολυταρχικού καθεστώτος θα γινόταν μόνο μέσω της πιο σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο Ahmad Maher- της φωτογραφίας- ίδρυσε το «Φοιτητικό Κίνημα», ανοίγωντας απλώς μια σελίδα στο Facebook. «Αναμένουμε έντονη βία εκ μέρους της κυβέρνησης», είπε. «Αλλά είμαστε έτοιμοι γι 'αυτό. Υπάρχουν καινοτόμοι τρόποι για να σταματήσει η βία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: