Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Washington Post: Οι αποζημιώσεις και οι Γερμανοί...

Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com


Ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χαρακτηρίζει η Washington Post τη σφαγή των κατοίκων του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944, σε εκτενές ρεπορτάζ της για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με αφορμή την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας- Ιταλίας για την καταβολή τους.


Η γερμανική αντίδραση δεν άργησε να έρθει δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος πήρε θέση για το θέμα επικρίνοντας την ελληνική στάση, λέγοντας «ότι δεν την καταλαβαίνει».

Όπως δημοσιεύει η Washington Post, επικαλούμενη το Associated Press, οι κάτοικοι του Διστόμου έχουν κερδίσει ήδη μία «μάχη» στα ιταλικά δικαστήρια για τις...

γερμανικές αποζημιώσεις καθώς παρόμοια αιτήματα έχουν και Ιταλοί ενάγοντες.

«Ναζιστικά στρατεύματα σκότωσαν 214 αμάχους στις 10 Ιουνίου 1944, στο Δίστομο. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες θηριωδίες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην τότε κατεχόμενη Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η Γερμανία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τακτοποίησε τις υποθέσεις των αποζημιώσεων με μεταπολεμικές συμφωνίες και έχει απευθυνθεί για το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα στηρίξει τους κατοίκους του Διστόμου, συμπαρατασσόμενη με την ιταλική θέση.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle ανακοίνωσε σχετικά: «Στη Γερμανία αναγνωρίζουμε την ευθύνη της ιστορίας μας και συνειδητοποιούμε το πόσο υπέφερε ο ελληνικός λαός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε. «Αλλά εμμένουμε στη θέση μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι η νόμιμη άποψή μας θα επικρατήσει στο δικαστήριο».

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε δηλώσεις του στο Mega, είπε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει η Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο, είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό», σημειώνοντας πως η γερμανική πλευρά έχει ενημερωθεί σχετικά.

Αναφορικά µε την άρνηση του ελληνικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης προ δεκαετίας να επικυρώσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για την καταβολή των πολεµικών αποζηµιώσεων στους κατοίκους του ∆ιστόµου, έγινε γνωστό ότι σύµφωνα µε υφιστάµενο νόµο κάθε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που δικαιώνει πολίτη έναντι ξένου κράτους και απαιτεί την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους αυτού επί ελληνικού εδάφους, για να γίνει εκτελεστή, απαιτείται η άδεια του υπουργού ∆ικαιοσύνης.
 
Από ....  press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: