Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την κατάθεση Ερώτησης προς το Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο τελευταίο πακέτο ρευστότητας

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βουλευτής Φθιώτιδας
Αναπληρωτής Υπεύθυνος, Τομέας Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας
Χρήστος Κων. Σταϊκούρας

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2011

Δήλωση  για την Ερώτηση  αναφορικά με την  Ένταξη των Συνεταιριστικών  Τραπεζών στο τελευταίο  πακέτο ρευστότητας

Ο Αναπληρωτής  Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής  Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την κατάθεση Ερώτησης προς το Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο τελευταίο πακέτο ρευστότητας:

«Η επαρκής  ρευστότητα του τραπεζικού τομέα  είναι ζωτικής σημασίας για την  τόνωση της αγοράς και την ώθηση  της πραγματικής οικονομίας. Η  Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, έγκαιρα, το 2008, κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή θεσμοθετώντας με το νόμο 3723/2008 το πακέτο ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ. Αυτή η πολιτική πρωτοβουλία, τότε, αντιμετώπισε τη σφοδρή επίθεση και την τακτική απαξίωσης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θέτωντας δημαγωγικά ζητήματα “λευκής επιταγής”, “εγκλήματος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου”, “άνευ ελέγχου και όρων παροχής δημοσίου χρήματος”, και “κατάχρησης της κρατικής ενίσχυσης”.
Το 2010, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως Κυβέρνηση, αποφάσισε την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με 15 δισ. ευρώ, αρχικά, και, στη συνέχεια, με άλλα 25 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες, τα 20 δισ. ευρώ του τελευταίου πακέτου ρευστότητας κατανεμήθηκαν στα ενδιαφερόμενα εμπορικά τραπεζικά ιδρύματα. Ωστόσο, σε αυτό το πακέτο ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ενταχθεί κάποια από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.
Τράπεζες, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας, οι οποίες ως κατ’ εξοχήν θεσμός των τοπικών κοινωνιών με πελατοκεντρικό χαρακτήρα, ευελιξία και αποκεντρωμένη λειτουργία, αποτελούν ένα εν δυνάμει μοντέλο τραπεζικού ιδρύματος που δύναται να ανταποκριθεί με επάρκεια στις νέες ανάγκες των συναλλασσόμενων.
Κατόπιν τούτων, κατέθεσα σήμερα (14.1.2011), με το συνάδελφό  μου κ. Πλακιωτάκη, Ερώτηση προς τον  Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να μας  γνωστοποιηθεί εάν έχουν ενταχθεί Συνεταιριστικές Τράπεζες στα προηγούμενα πακέτα ρευστότητας, αλλά και οι λόγοι που αυτές δεν έχουν ενταχθεί στο τελευταίο πακέτο ρευστότητας. Επιπρόσθετα, ζητήσαμε να ενημερωθούμε εάν το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει σκόπιμο, όπως εμείς εκτιμούμε, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό ρόλο που δύναται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες να διαδραματίσουν στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της Ελληνικής περιφέρειας, να ενταχθούν αυτές στο τελευταίο πακέτο και να αντλήσουν ένα μέρος της εναπομείνασας ρευστότητας αυτού


Γραφείο Λαμίας - Ορλάνδου και Ταϋγέτου, 35100, Τηλ.: 22310 34250, Φαξ: 22310 30250
Γραφείο Αθήνας – Μητροπόλεως 1, 10557, Τηλ.: 210 3709546, Φαξ: 210 3709549

Δεν υπάρχουν σχόλια: