Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Βγάλτε τους φράχτες από το μυαλό σας!

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Οι μεταμοντέρνοι αντιεξουσιαστές που κυβερνούν στην Ελλάδα εντεταγμένοι στην γενικότερη διακυβέρνηση της τρόικας, βρήκαν τον τρόπο να επανασυστήσουν την ισχύ που με δικές τους πρωτοβουλίες έχασαν, αναγγέλλοντας την κατασκευή ενός φράχτη στον Έβρο. Υψώνοντας αυτό το «μεταμοντέρνο τείχος», δηλώνουν ότι θα διασφαλίσουν την χώρα από την παράνομη είσοδο μεταναστών. Παρότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι μεγάλα παιδιά, ξέχασαν το περίφημο σλόγκαν που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στο Τείχος του Βερολίνου: «Walls are only for climbing over, digging under, or going through».
Τα τείχη και οι φράχτες παντού στον σύγχρονο κόσμο αποτελούν κατασκευές που εντάσσονται σε παρωχημένες δομές ισχύος μοντέρνων κρατών και ....
δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία πληθυσμών από ξένους εισβολείς ή πολύ περισσότερο, με μεταμοντέρνες ιδεοληψίες που εμφανίζεται να διακονεί ο πρωθυπουργός και η παρέα του. Οι σύγχρονοι φράχτες που τοποθετούνται σε σύνορα κρατών ή σε περιοχές που συμφέροντα επιδιώκουν να μαρκάρουν ως σύνορα, είναι ένα απομεινάρι μιας οπισθοδρομικής αντίληψης περί συμβολοποίησης της κρατικής ισχύος, το οποίο δείχνει την αδυναμία μιας χώρας να συγκροτήσει στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ισχυρής ταυτότητας, το εθνικό της συμφέρον.
Ο φράχτης, με δυο λόγια, στον Έβρο συμβολίζει ουσιαστικά την αδυναμία της χώρας να επιβάλλει το συμφέρον της στην περιοχή μας και στο πλαίσιο της ΕΕ. Το πρόβλημα που δημιουργούν μεταναστευτικές ροές στην χώρα μας είναι, πέρα της ανθρωπιστικής πτυχής του, ένα σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα, το οποίο μόνον με πολιτικά μέσα αντιμετωπίζεται και όχι με παρωχημένους συμβολισμούς εξουσίας και κυριαρχίας που καταλήγουν να διασκεδάζουν την έλλειψη ισχύος του κράτους.
Μετά από πολύ καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με σαφήνεια έδειξε να καταλαβαίνει πώς πρέπει μία σύγχρονη δημοκρατία να ορίζει το συμφέρον της, επισημαίνοντας ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο. Καλώ την Τουρκία να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την ΕΕ, να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής».
Το πρόβλημά (μας) είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκαλεί ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός και τα συμφέροντα τα οποία μετά την κατάρρευση του διπολισμού, ανέπτυξαν και συντηρούν την discourse της τρομοκρατίας, η οποία με την σειρά της, στηρίχθηκε στην πλέον χυδαία αντίληψη νεοφιλελευθέρων περί σύγκρουσης των πολιτισμών. Αυτοί που κατασκεύασαν το νέο εχθρό της παγκοσμιοποίησης και επιδίδονται επί τόσα χρόνια σε στρατιωτικές και διπλωματικές σταυροφορίες εναντίον φονταμενταλιστών, δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους του «έξυπνου χρήματος», που σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής εμφανίζονται ως μορφές της «έξυπνης διπλωματίας». Αυτοί που μέσω, καταρχήν της Ελλάδας, δυναμίτισαν την οικονομική υπόσταση της ΕΕ, είναι οι ίδιοι που υπονομεύουν την πολιτική φύση της και ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή μέσω της πρόκλησης μεταναστευτικών ρευμάτων από χώρες που κατακτούν ή / και οδηγούν στον εμφύλιο σπαραγμό και το κοινωνικό χάος.
Η Ελλάδα που είναι στην συγυρία το μεγαλύτερο θύμα αυτών των ανθρώπων και αυτής της πολιτικής πρακτικής, θα έπρεπε λογικά να είναι η χώρα που θα αντιδρούσε πολιτικότερα από οποιαδήποτε άλλη σε αυτήν την κατάσταση. Αντί για εθνικισμούς, ρατσισμούς και άλλες απολιτικές βαρβαρότητες τύπου φράχτες, τείχη και πλωτά Γκουαντάναμο, θα έπρεπε να αναπτύξει μια πολυεπίπεδη στρατηγική για να εξαναγκάσει όλες τις χώρες της ΕΕ και την Τουρκία να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εκθέτοντας ευθαρσώς την πηγή παραγωγής του. Αυτό από μόνο του θα ήταν παράγοντας ισχύος, ο οποίος στον βαθμό που θα ελάμβανε μία ολοκληρωμένη πολιτική και διπλωματική μορφή, θα ενδυνάμωνε την ταυτότητα της χώρας, η οποία σήμερα συνδέεται απολύτως με την οικονομική κατάρρευση και τις συνέπειές της στην Ένωση.
Αντί ο «ιπτάμενος» πρωθυπουργός να περιφέρεται από δω κι από κει, ηθικολογώντας, αερολογώντας και κάνοντας δήθεν καμπάνια για τα ευρωομόλογα, θα έπρεπε να συνδέσει την οικονομική κρίση στην χώρα με την σοβαρή κοινωνική κρίση που προκαλεί η διεθνής πολιτική εναντίον της «τρομοκρατίας», η οποία καταλήγει να διαμορφώνει συγκεκριμένη απειλή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες μέσω μεταναστευτικών ρευμάτων. Η Ελλάδα δεν απειλείται από τους «τρομοκράτες μετανάστες», αλλά από αυτούς που σχεδιασμένα διαμορφώνουν το καθεστώς της τρομοκρατικής απειλής στον σύγχρονο κόσμο. Στον βαθμό που θεωρούμε τον παράνομο μετανάστη τρομοκράτη, νομιμοποιούμε αυτούς που αναπαράγουν και  ελέγχουν το καθεστώς τρομοκρατίας για να εξυπηρετούν τα συγκυριακά τους συμφέροντα.
Ο φράχτης στον Έβρο αποτελεί ένα κρίσιμο σύμβολο στην φαρέτρα αυτών που στηρίζουν την ηγεμονία τους στην διάδοση της τρομοκρατικής απειλής και εκείνων που πλουτίζουν μέσω αυτής. Η ουσιαστική άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να ελαττωθούν οι πιέσεις του μεταναστευτικού ρεύματος προς την χώρα μας και μέσω αυτής προς την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έπρεπε σήμερα να είναι το κεντρικό ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Καμία συζήτηση με τους γείτονες δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί εάν προηγουμένως δεν αντιμετωπιζόταν σοβαρά αυτό το ζήτημα. Ούτε ασφαλώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εάν δεν αντιμετωπιστεί σε μια αξιόπιστη βάση αυτό το πρόβλημα. Βγάλτε, λοιπόν, κυβερνώντες, τους φράχτες από το μυαλό σας και μάθετε επιτέλους να μιλάτε μια άλλη γλώσσα ισχύος, την οποία, αν γνωρίζατε, αλλιώς θα είχατε χειριστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλιώς την κρίση δανεισμού που προκαλέσατε και αλλιώς την κοινωνική κρίση που επεκτείνεται στην χώρα. Είναι κι αυτά ζήτημα … φράχτη!

Από.......activistis

Δεν υπάρχουν σχόλια: