Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Αριστερή πλειοψηφία κατά του Μνημονίου θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com
 
 
 Υπέρ της διαμόρφωσης μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι "στην Ελλάδα ζούμε την απόλυτη και παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου". Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιτέθηκε στον Αλέκο Αλαβάνο για την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ επισήμανε ότι το ποσοστό του Αλ. Μητρόπουλου δεν ήταν το προσδοκώμενο

"Στην Ελλάδα ζούμε την απόλυτη και παταγώδη αποτυχία του μνημονίου. Τόσο στις επιπτώσεις που έχει στην κοινωνία όσο και στους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι φαίνεται να αλλάζουν κάθε δίμηνο.", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι "η διαμόρφωση μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου, δεν είναι μια μεγαλόστομη εξαγγελία. Είναι ένα απολύτως εφικτό και υλοποιήσιμο σχέδιο. Και μπορεί να συσπειρώσει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων στα αριστερά της πολιτικής γεωγραφίας. Από τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ ως και τη λεγόμενη εξωκοινοβουλευτική αριστερά".

Όσον αφορά στη Δημοκρατική Αριστερά, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "δεν δημιουργήθηκε ευκαιριακά, δεν ήταν γέννημα επιλογών εν βρασμό. Ήταν συνειδητή επιλογή δουλεμένη από καιρό, τουλάχιστον για τον ηγετικό πυρήνα των πρώην συντρόφων μας. Επιλογή που αποσκοπεί σε ένα άλλο στρατηγικό σχέδιο από αυτό σε διαδοχικά συνέδρια το κόμμα μας έχει συλλογικά αποφασίσει τη τελευταία δεκαετία και αφορά την αυτόνομη παρουσία του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Τώρα, μάλιστα, βλέπουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι είχαμε υπολογίσει να ξετυλίγεται αυτό το σχέδιο".

Κατηγόρησε δε τη Δημοκρατική Αριστερά ότι "υπό το ιδεολόγημα της ευθύνης και με πρόσχημα ότι το μνημόνιο δεν ανατρέπεται, συγκροτείται μια αριστερά πρόθυμη να αναλάβει μέρος ευθυνών για ανυπολόγιστες καταστροφές στο κοινωνικό ιστό. Είναι φανερό ότι δεν μπορούσαμε, ούτε μπορούμε να συνθέσουμε ή να συνυπάρξουμε με αυτές τις επιλογές".

Σχετικά με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι νικήτρια ήταν η αποχή, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής και στο αποτέλεσμα της υποψφιότητας Μητρόπουλου. Όπως είπε, "το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο. Και σε αυτό έπαιξαν το ρόλο τους, τόσο η διάσπαση, όσο και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις".

"Δεν αρνούμαι την αναγκαιότητα να τεθεί σε σοβαρή συζήτηση κάθε αδυναμία του εγχειρήματος αυτού. Ειδικά στον βαθμό που έγινε βιαστικά, κάτω από πολλαπλές πιέσεις και μέσα σε δικές μας εσωτερικές αντιφάσεις. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υποχώρηση ως προς τη γραμμή μας ή κεντροαριστερή παρέκκλιση. Η πολιτική και προγραμματική του κατεύθυνση υπήρξε ξεκάθαρη. ¨Ήταν η αντίθεση στο μνημόνιο. Και ήταν και άριστα τεκμηριωμένη", τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί. "Με την επιλογή των ειλικρινών προθέσεων και της πολιτικής συνεννόησης που επιλέξαμε αμέσως μετά το Συνέδριο, δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί. Γιατί η ξεχωριστή κάθοδος στην Αττική του Μετώπου αποτελούσε στρατηγική επιλογή των δημιουργών του από την αρχή. Στρατηγική επιλογή ανταγωνιστική όχι μόνο με το Συνασπισμό αλλά και με τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικός στόχος, πέρα από τους όποιους προσωπικούς σχεδιασμούς, ήταν η δημιουργία ενός σχήματος με πιο «καθαρή» γραμμή. Και δεν είναι δικές μου εκτιμήσεις. Θυμηθείτε τι ακούσαμε όλο αυτό το διάστημα. Στην αρχή πολλά και φιλόδοξα σχέδια από την πλευρά του Μετώπου, να υπερβεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει το όχημα για τη συσπείρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι και το ΚΚΕ", πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι το ερώτημα για το ΣΥΡΙΖΑ "είναι αν μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει ένα συμμαχικό σχήμα με βαριά τραυματισμένο και αναιρούμενο τον ιδρυτικό του στόχο; Δεν μπορεί. Αν συνεχίσουμε έτσι, όχι μόνο δε θα βοηθήσουμε στην υπόθεση της ενότητας αλλά θα δημιουργήσουμε το υπόβαθρο για ακόμα μεγαλύτερες διαιρέσεις. Άρα λοιπόν μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Ο πρώτος δρόμος είναι να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή. Να ξαναθυμηθούμε όλοι τον ιδρυτικό στόχο, να σεβαστούμε τις διαφορές μας και εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν, σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εγώ προτείνω σε κλίμα συντροφικό και ειλικρινές να διερευνήσουμε με τους συμμάχους μας τη πρώτη εκδοχή. Πολύ φοβάμαι όμως ότι τα δεδομένα και η κεκτημένη ταχύτητα από τα ανταγωνιστικά σχήματα και ιδίως του Μετώπου, θα μας οδηγήσουν παρά τη πρόθεσή μας στη δεύτερη".

Ωστόσο, πρότεινε να υπάρξει συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα στηρίζεται στις εξής αρχές:
* Αντίθεση στο Μνημόνιο.
* Υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.
* Άλλη στρατηγική για την ανάπτυξη.
* Αναδιανομή πλούτου και φορολόγηση του κεφαλαίου.
* Συμμαχία με τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα στις χώρες που πλησιάζουν την δική μας θέση.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: