Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Τσίπρας προς Παπανδρέου: "Είχαμε καιρό να σας δούμε κ. Πρωθυπουργέ, σας καλωσορίζω στη χώρα των διεφθαρμένων και στο κοινοβούλιο της διαφθοράς..."

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή αποστροφή του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό.

«Είχαμε καιρό να σας δούμε κύριε Πρωθυπουργέ, σας καλωσορίζω στη χώρα των διεφθαρμένων και στο κοινοβούλιο της διαφθοράς - κατά δήλωσή σας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, προτού περάσει στην ανάπτυξη της ερώτησής του για το θερμοηλεκτρικό σταθμό στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Η αποστροφή του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής, ενώ σε ανάλογο ύψος απάντησε και ο Πρωθυπουργός


Στα ύψη η αντιπαράθεση

Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί με επίκεντρο τη διαφθορά στην Ελλάδα σημειώθηκαν στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι αναφορές του τελευταίου προκάλεσαν και την άμεση αντίδραση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο εξόρυξης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Η δηκτική αποστροφή του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό «σας καλωσορίζω στο κοινοβούλιο της διαφθοράς και στη χώρα των διεφθαρμένων» και οι κατηγορίες του προς την κυβέρνηση ότι «δεν ψάχνετε τη διαφθορά στους εργολάβους και προμηθευτές αλλά στους εργαζόμενους που βρήκαν δουλειά με 500 ευρώ» προκάλεσαν κατ' αρχήν την παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου.

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα και τόνισε ότι δεν θα ανεχτεί τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για διεφθαρμένους βουλευτές.

«Διακονούμε όλοι πάρα πολύ καιρό σε αυτή την αίθουσα, πρώτη φορά ακούω από αρχηγό κόμματος τέτοιους χαρακτηρισμούς», πρόσθεσε ενοχλημένος ο κ. Πετσάλνικος για να πάρει την απάντηση από τον κ. Τσίπρα ότι ο Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται συνήγορο και ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει την κρίση βουλευτών.

Το ίδιο όμως έντονη ήταν και η αντίδραση του Πρωθυπουργού που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι διασύρει τους δημοκρατικούς θεσμούς έξω και μέσα από την αίθουσα του κοινοβουλίου.

«Με όσα λέτε υιοθετείτε ρατσιστικές αντιλήψεις ξένων δημοσιογράφων που λένε ότι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι και ότι έχουμε τη διαφθορά στο DNA μας. Εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Εγώ είπα ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς και πρέπει να την καταπολεμήσουμε και να φτιάξουμε μηχανισμούς. Γιατί υπάρχει διαφθορά και μην κλείνετε τα μάτια σας. Και εμείς αυτό που κάνουμε είναι να φέρουμε φως και διαφάνεια. Χτυπάμε τη διαφθορά με δημοκρατικούς θεσμούς, ανοικτά και με τρόπους που ισχυροποιούν τη διαφάνεια», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου και στις υπόνοιες που είχε αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από επικοινωνιολόγο του πρωθυπουργού, ο οποίος προπαγανδίζει και προωθεί στην Αιτωλοακαρνανία την επένδυση εξόρυξης λιθάνθρακα στον Αστακό.

«Ο κ Τσίπρας άφησε υπόνοιες για εταιρίες. Δεν γνωρίζω τι θέλει να πει. Πρέπει όμως να πω κάτι γενικότερα. Στη χώρα μας ο καθένας πολύ εύκολα μπορεί να έχει φίλους και συγγενείς. Όλοι μας έχουμε. Κανένας, όμως, για μένα δεν είναι ούτε φίλος ούτε συγγενής μπροστά στο δημόσιο συμφέρον. Να το ξέρετε όλοι σας. Έτσι λειτουργώ και έτσι θα λειτουργώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι με την παρέμβασή του «υπερέβη τα εσκαμμένα».

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο κ. Πετσάλνικος παρενέβη ως συνήγορός του Πρωθυπουργού προκειμένου να καταλογίσει τη μομφή στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει, σε κάθε περίπτωση, να προασπίζεται την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου και όχι να δημιουργεί εντυπώσεις, νουθετώντας βουλευτές και δη πολιτικούς αρχηγούς, όταν επαναλαμβάνουν τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού.

Αντιπαράθεση μεταξύ Παπανδρέου και Παπαρήγα για την ανεργία

Ωστόσο έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε και ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με επίκεντρο την ανεργία. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος και προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα επενδύει στην ποιότητα της εργασίας και όχι στη φτηνή εργασία, ενώ έδωσε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, που, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα δώσει έως 250.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Στόχος μας είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις νέες τεχνολογίες. Εκεί επενδύσουμε τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε τον ρου της οικονομίας. Στο όνομα της διεθνούς επανάστασης δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες», τόνισε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις.

Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα τον κατηγόρησε για αοριστολογίες και αντέτεινε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση αφαιρεί την πιθανότητα για αύξηση της απασχόλησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά και θα είναι μακρόχρονη και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ανέργων όσο διάστημα δεν απασχολούνται.

«Οι διεθνείς εκτιμήσεις για την ανεργία είναι ότι θα αυξηθεί και το σίγουρο είναι ότι θα είναι πολύ λιγότερες οι θέσεις εργασίας από αυτές που χάνονται. Θα προστεθούν δεκάδες χιλιάδες άνεργοι κυρίως νέοι αγρότες και ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών", ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

«Η ανεργία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που ζει η χώρα και θα ζει τα επόμενα χρόνια και η κατάσταση θα εκτραχυνθεί αν δεν κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις», αναγνώρισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανευθυνότητα της προηγούμενης κυβέρνησης που κληροδότησε στο ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, ένα απίστευτο έλλειμμα και τη χώρα χωρίς καμία αξιοπιστία, και πρόσθεσε: «Πρώτο μας μέλημα ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Και ήταν σημαντική επιτυχία που η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές, βρήκε κεφάλαιο και μπορεί η αγορά να δανειοδοτείται. Στις φουρτούνες που ξεκίνησαν με χρέος των κρατών μπήκαμε πρώτοι και φιλοδοξούμε να βγούμε πρώτοι. Δεύτερο μέλημά μας είναι να αποκατασήσουμε την εμπιστοσύνη της χώρας και τρίτο να φέρουμε επενδύσεις. Και αυτό κάνουμε».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις των κομμάτων, τονίζοντας ότι «θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψη γιατί η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή».

«Αποφύγατε να πείτε συγκεκριμένα πράγματα. Μιλάτε για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Όμως, το δικό σας μοντέλο ανάπτυξης θα στρεβλώσει ακόμα περισσότερο την αγορά και ιδιαίτερα ορισμένους κλάδους. Χρεοκοπούν οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, δεν έχουν νόημα ύπαρξης, επομένως θα κλείσουν. Ήμουνα χθες στη βιομηχανική ζώνη του Κιλκίς όπου οι βιομηχανίες εκεί έχουν ημερομηνία λήξης», αντέτεινε η κ. Παπαρήγα.

Η Γ.Γ. του ΚΚΕ, αφού εκτίμησε ότι θα η ανεργία θα είναι μακρόχρονη, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός της για την αντιμετώπιση της, τονίζοντας ότι όσο υπάρχουν άνεργοι θα πρέπει να προστατεύονται και οικονομικά και προνοιακά.

Ανταπαντώντας, ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στα προγράμματα της πράσινης ανάπτυξης που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν, όπως είπε, τα επόμενα χρόνια μέχρι και 250.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και στην ποιότητα της εργασίας.

«Εμείς λέμε "όχι" στη φτηνή εργασία. Εκεί δίνουμε τη μάχη της επανάστασης. Ολα αυτά όμως χρειάζονται σύνεση και αποτελεσματικότητα και όχι απλώς να θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για να δημιουργούμε βαρίδια στη χώρα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε: «Στο όνομα της Διεθνούς Επανάστασης, εγώ, εμείς, δεν θα αφήσουμε αυτές τις μικροκομματικές σκοπιμότητες να κυριαρχήσουν. Θα πάμε μπροστά. Αλλά σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή ή θα προχωρήσουμε τη χώρα σε αναμόρφωση ή κάποιοι θα θέλουν να συνεχίσει να βουλιάζει».

Την πρόθεσή του να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή για τα παραποιημένα στοιχεία της οικονομίας, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη ενώ στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε για τις ενεργειακές επενδύσεις στον Αστακό.

ΝΕΤ 105,8

Δεν υπάρχουν σχόλια: