Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Βροχές και τοπικές καταιγίδες

Αναρτήθηκε από........ energoipoliteskv.blogspot.com



του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗ

Το σκηνικό του καιρού την εβδομάδα που πέρασε έμοιαζε με εκείνο που συνήθως επικρατεί στη Βρετανία αυτή την εποχή.


Πράγματι, ο ουρανός ήταν το μεγαλύτερο διάστημα συννεφιασμένος, ιδιαίτερα στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, και εκδηλώθηκαν αρκετές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Ταυτόχρονα, το διάστημα αυτό η σχετική υγρασία ήταν γενικά αυξημένη σε όλη σχεδόν τη χώρα και παρά το γεγονός ότι ο υδράργυρος κυμάνθηκε γύρω στους 24-25 ο C στην κεντρική Ελλάδα, η αίσθηση εκεί ήταν για υψηλότερες θερμοκρασίες. Το αίτιο που διατήρησε αυτόν το καιρό για πολλές ημέρες ήταν ένα χαμηλό - στρόβιλος στην ανώτερη ατμόσφαιρα, που συνοδευόταν από ψυχρή μάζα, παρέμεινε δυτικά του Ιονίου και «τροφοδοτούσε» με διαταραχές την περιοχή μας και με το συνακόλουθο νοτιοδυτικό ρεύμα. Ετσι, θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική, κινούμενες ανατολικά, «συναντούσαν» στον κορμό της Ελλάδας ξηρότερες και ψυχρότερες μάζες. Ως αποτέλεσμα, είχαμε το σκηνικό που προαναφέραμε, μάλιστα οι βροχές μετέφεραν μαζί τους και σκόνη από την Αφρική. Την ίδια στιγμή, σημειώθηκαν ομίχλες το πρωί. Παράλληλα, είχαμε και την επικράτηση νοτιάδων, που στη βόρεια Κρήτη προκάλεσαν το γνωστό φαινόμενο των καταβατικών ανέμων, με συνέπεια η θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα του νησιού στις 12-13/10 να «σκαρφαλώσει» στους 32-33 ο C . Πάντως, φαίνεται ότι ο φετινός Οκτώβρης θα είναι γενικά βροχερός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ας έρθουμε στην εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα. Αρχικά σήμερα, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το ανατ. Αιγαίο θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν στα δυτικά και στη συνέχεια στα νότια. Αύριο θα έχουμε επιδείνωση με ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, που θα περιοριστούν την Τρίτη στα δυτικά, βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, οι νοτιάδες θα είναι ενισχυμένοι στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Τέλος, και τις επόμενες ημέρες δεν θα λείψουν κατά περιόδους οι βροχοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΑΤΤΙΚΗ: Η λίγη συννεφιά πρόσκαιρα θα αυξηθει σήμερα στο λεκανοπέδιο και δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο. Το θερμόμετρο θα «ισορροπήσει» σήμερα στους 25 και έως την Τετάρτη θα κατέβει στους 22 ο C. Πάντως, σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται αύριο και ίσως και την Τρίτη, με παράλληλη επικράτηση ισχυρών νοτιάδων.

ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ

Σήμερα: Σε δυτικά, βόρεια και ανατ. Αιγαίο κατά περιόδους τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα, σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Ενταση των φαινομένων αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα στα νότια. Οι άνεμοι Ν-ΝΔ 3-5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Αύριο: Επιδείνωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5-6 και στο Αιγαίο 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ

Τρίτη: Σε δυτικά, βόρεια και ανατ. Αιγαίο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα πρόσκαιρα φαινόμενα κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 4-6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τετάρτη: Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά, όπου τα φαινόμενα τοπικά θα είναι ισχυρά. Βαθμιαία και από τα δυτικά σχετική βελτίωση. Ανεμοι νότιοι 4-6 μποφόρ και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πέμπτη: Στα δυτικά και βόρεια τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά. Αργότερα καταιγίδες στα δυτικά και επέκταση των φαινομένων σε υπόλοιπα ηπειρωτικά, βόρειο και ανατ. Αιγαίο.Οι άνεμοι Ν-ΝΔ 4-6 μποφόρ και αργότερα από τα δυτικά ΒΔ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Παρασκευή: Στα δυτικά βελτιωμένος. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές, τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο με βελτίωση. Οι άνεμοι στα δυτικά βορειοδυτικοί 3-5 και ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4-5, τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σχεδόν αμετάβλητη.

Από...enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: