Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com
Επίθεση κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου εξαπέλυσε ενώπιον των παραγωγικών φορέων ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ. Στο ακροατήριο και ο Κώστας Καραμανλής.
Στην οικονομία και την οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της επικεντρώθηκε η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά το βράδυ του Σαββάτου προς τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «επτά ψέματα», τα οποία, όπως είπε, σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής που πρέπει να περάσει η χώρα, ενώ κατέθεσε την εναλλακτική πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο τη διέξοδο από την ύφεση και την άρση της επιτήρησης, αποφεύγοντας παράλληλα την επιστροφή στον κρατισμό.
Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80 για την υπερχρέωση της χώρας και την εκτίναξη του χρέους από το 32% στο 110% του ΑΕΠ, εξέλιξη που δεν κατάφερε έκτοτε καμία κυβέρνηση να θεραπεύσει, αφού το υπέρογκο χρέος τροφοδότησε νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.
Αντίστοιχα, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, καταπίπτουν οι μομφές του ΠΑΣΟΚ κατά των κυβερνήσεων Καραμανλή για τη δημιουργία του σημερινού ελλείμματος, αφού από τα 80 δισ. νέου χρέους από το 2004 έως το 2009 τα 70 αφορούσαν υποχρεώσεις που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε τις κατηγορίες ότι για τα όσα έγιναν από τον Οκτώβριο ευθύνονται οι κυβερνήσεις Καραμανλή, αφού τα spreads τον Οκτώβριο ήταν στις 130 μονάδες και ξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία μετά τον Ιανουάριο. Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, δεν ήταν αναπόφευκτη, όπως έλεγε το ΠΑΣΟΚ, αφού οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα μέχρι και τον Ιανουάριο με λογικά επιτόπια. «Η κυβέρνηση αρνήθηκε τότε να δανειστεί, ξεκίνησε τον διασυρμό της χώρας και βρέθηκε εκτός αγορών τον Μάιο», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Όσον αφορά δε το Μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης - αντίθετα η Ελλάδα δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους. Το Μνημόνιο, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση και, λέγοντας ότι οι προβλέψεις του οδηγούν σε χειρότερη της παρούσας κρίση, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ρηγίλλης να το καταψηφίσει.
«Η πολιτική του Μνημονίου, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης», καθώς το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο, παρά τις τόσες θυσίες, και η χώρα πάλι θα έχει δυσκολίες στο να βγει για δανεισμό στις αγορές.
Ανευθυνότητα, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, δεν είναι η ψήφος κατά του Μνημονίου, όπως έπραξε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία. «Η πραγματική ανευθυνότητα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κραύγαζε ‘λεφτά υπάρχουν’ πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, εδράζεται στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση ελλείμματος και ύφεσης μέσω στοχευμένων μέρων τόνωσης της αγοράς με μηδενικό ή μηδαμινό κόστος με στόχο το μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο εντός διετίας - έναντι της μείωσής του στο 2,6% σε τέσσερα χρόνια, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και κατά των περικοπών στις χαμηλές συντάξεις. «Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα αδιευκρίνιστα» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.
Στάθηκε δε ιδιαίτερα στα αναπτυξιακά μέτρα που αντιπροτείνει η Νέα Δημοκρατία - πολλά εξ αυτών εφαρμόσιμα από σήμερα – απέναντι στην αντιαναπτυξιακή, όπως τη χαρακτήρισε, κατεύθυνση του Μνημονίου.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, στηρίζεται σε επτά πυλώνες, τους οποίους ονόμασε «επτά αλήθειες», που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα:
1. Δραστική μείωση της φορολογίας με την έξοδο από το Μνημόνιο και μέχρι τότε πάγωμα στις φορολογικές επιβαρύνσεις.
2. Σταδιακή και προσεκτική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και με επιδότηση της εργασίας από προγράμματα του ΟΑΕΔ, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι για τα ασφαλιστικά ταμεία πόροι.
3. Πάταξη της γραφειοκρατίας.
4. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
5. Προτεραιότητα στην εξωστρέφεια.
6. Απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας.
7. Κλαδικές στρατηγικές στους τομείς που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Καταθέτοντας τις προτάσεις αυτές, ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να στρέψει για μια ακόμη φορά τα πυρά του κατά του Μαξίμου, λέγοντας πως η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση: «αυξάνει τα φορολογικά βάρη, επιδεινώνει τη γραφειοκρατία, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, συνεχίζει την απαξίωση της επιχειρηματικότητας και ακυρώνει κάθε κλαδική πολιτική για οποιοδήποτε αναπτυξιακό τομέα, από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ως την Ενέργεια».
Όσον αφορά, τέλος, τις επερχόμενες εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τους συνδυασμούς που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αντισταθούν στην προσπάθεια εκφοβισμού τους, να στηρίξουν τις ελπίδες κι όχι τους φόβους τους.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τα περίπτερα της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και σε δηλώσεις του ονομάτισε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια ως τα «μεγάλα ζητούμενα για την ελληνική οικονομία». Στη συνέχεια συναντήθηκε με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Κατά την επίσκεψη του στα περίπτερα της ΔΕΘ, μέλη της ΟΝΝΕΔ επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Σαμαρά.
Την Κυριακή στις 13.00 ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις ΝΔ για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της συμπρωτεύουσας, και, αφού τους χαιρέτισε και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τόνισε πως είναι ενημερωμένος για «αρκετά από τα θέματα των φορέων της πόλης» και τους ζήτησε να επικεντρώσουν στα βασικά ώστε να καταγραφούν και «να γίνει μια δημιουργική συζήτηση».
Οι φορείς ανέπτυξαν στο πρόεδρο της ΝΔ τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Β. Ελλάδας.
«Δεν είναι μια συνάντηση μεμψιμοιρίας, όπως αυτές που κατά καιρούς έχουμε συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ. Είναι μια προσπάθεια ουσιαστικής απάντησης στις απαιτήσεις των καιρών, βασισμένη στην εμπειρία, αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση, των δημιουργικών δυνάμεων της Β. Ελλάδος», επεσήμανε ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, που συντόνιζε τη συζήτηση.
Από....news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου