Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το πάγωμα της επιστροφής φόρων:

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Η Κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει, με βάση την Απόφαση της 1.3.2010 που όριζε τη χθεσινή ημέρα ως καταληκτική ημερομηνία, το «πάγωμα» της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 30.9.2010.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η τεχνητή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καταφεύγοντας όμως, όχι, όπως θα έπρεπε, σε ένταση των προσπαθειών στο σκέλος της μείωσης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της σπατάλης, αλλά σε έμμεσο δανεισμό από τις επιχειρήσεις, κυρίως τις εξαγωγικές.

Η απόφαση αυτή καταδεικνύει την αντιαναπτυξιακή λογική της Κυβερνητικής πολιτικής, στερώντας ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, την ασυνέπεια και τις παλινωδίες του Οικονομικού Επιτελείου, και, φυσικά, την κακή πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, κυρίως στο σκέλος των εσόδων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 1ο τετράμηνο του 2010 οι επιστροφές φόρων είναι μειωμένες κατά 26,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (ή κατά 475 εκατ. ευρώ), έναντι πρόβλεψης για ετήσια αύξηση κατά 3%.

Έτσι, τα καθαρά έσοδα το 1ο τετράμηνο του 2010, αν εξαιρέσουμε τις επιστροφές φόρων, αυξήθηκαν μόλις κατά 6% (έναντι στόχου για αύξηση κατά 10,9%).

Μάλιστα σ’ αυτή την Κυβερνητική επιλογή «παγώματος» της επιστροφής ΦΠΑ οφείλεται το 12% της μείωσης του ελλείμματος το 1ο τετράμηνο του 2010, επιβεβαιώνοντας έτσι την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για εικονική μείωση του ελλείμματος και υπογραμμίζοντας τις σοβαρές αδυναμίες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: