Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος;

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος από την κοινή γνώμη αναδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης Ιουνίου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η αποχή «δεύτερο μεγάλο κόμμα»


Στη «μετά μνημόνιο» εποχή περιδινίζεται το πολιτικό σύστημα, με το ποσοστό των πολιτών που επιλέγει την αποχή από τις κάλπες να μεταβάλλεται στο «δεύτερο μεγάλο κόμμα» σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Ιουνίου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ στις 21:00, η δυσπιστία των πολιτών έναντι των κομμάτων κατακρημνίζεται. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης είναι ότι η αποχή και η αντικομματική ψήφος αποδοκιμασίας έχει σκαρφαλώσει στο 34,5% (από 8,5% τον Οκτώβριο του 2009).

Ειδικότερα, το 72% (έναντι 52% τον Φεβρουάριο του 2010) σε λάθος κατεύθυνση η χώρα έναντι 18% σε σωστή (38%).

Το 84% των ερωτηθέντων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας έναντι 15% που είναι ικανοποιημένοι.

Το 81% εκτιμούν ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες (έναντι 67% τον Ιανουάριο του 2010) έναντι 14% (25%).

Οι εκτιμήσεις για την κατάσταση της οικονομίας είναι απαισιόδοξες, με το 69% να πιστεύει ότι θα χειροτερέψει και το 12% να προσδοκά ότι θα καλυτερέψει . Χαρακτηριστικό είναι ότι το Δεκέμβριο του 2009 το 37% πίστευε ότι η οικονομία θα χειροτερέψει και το 32% ότι θα καλυτερέψει.

Το 18% των ερωτηθέντων εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και μόλις το 9% ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση.

Το 66% θεωρεί ότι καμία από τις κυβερνήσεις δεν είναι καλύτερη για τη χώρα (έναντι 28% τον Οκτώβριο του 2009) και το 26% θεωρεί ότι καλύτερη κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ (καταγράφει βουτιά από το 54% των εκτιμήσεων στην περίοδο των εκλογών).

Περαιτέρω, στα ευρήματα καταγράφεται μείωση της δημοτικότητας όλων ανεξαιρέτως τον πολιτικών αρχηγών με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να δέχονται τη μεγαλύτερη φθορά.

Το 40% θεωρεί ότι κανένας από τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός. Στο 44% η δημοτικότητα του προέδρου της ΝΔ (από 59% τον Ιούνιο) στο 53% η δημοτικότητα του πρωθυπουργού (από 68%).

Στο 34,5% (από 8,5% τον Οκτώβριο του 2009) έχει σκαρφαλώσει η αποχή και η αντικομματική ψήφος αποδοκιμασίας.

Με βάση το ποσοστό αποχής, η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων είναι 45% για το ΠΑΣΟΚ (σταθερό ποσοστό σε σύγκριση με τον Μάιο του 2010), 27% για τη ΝΔ (σταθερό ποσοστό), 9,5% για το ΚΚΕ (-0,5%), 5,5% για το ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ (-5% και τα δύο κόμματα), 3,5% για τους Οικολόγους (+0,5% θα εισέρχονταν στη Βουλή) και 4% λοιπά κόμματα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του Βαρόμετρου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για διαδικασία κονιορτοποίησης του πολιτικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η ραγδαία επιδείνωση του κοινωνικού και πολιτικού κλίματος.

«Η δυσαρέσκεια του κόσμου αποτελεί ρεκόρ μεταπολίτευσης» τόνισε, σημειώνοντας τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο.

Πατήστε ΕΔΩ για το Βαρόμετρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: