Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com
By James Mackintosh, Short View
Δημοσιεύθηκε: 10:31 - 11/05/10
Οι αγορές εμφάνισαν σημάδια από μία "επίδειξη αγάπης από υστεροβουλία" εδώ και δύο χρόνια, αλλά χθες αυτά τα σημάδια ήταν υπερβολικά εμφανή. Σαν άγριες, πεινασμένες γάτες οι επενδυτές επιτέθηκαν στις κυβερνήσεις, έφαγαν έως ότου χόρτασαν και κατόπιν -για μικρό χρονικό διάστημα- άρχισαν να… γουργουρίζουν από ευχαρίστηση. Μόλις, όμως, τελείωσε η… γατοτροφή, εμφάνισαν εκ νέου τα κοφτερά τους νύχια, με δεδομένο ότι αποκαλύφθηκε και η ελληνική περίπτωση.
Χθες οι αγορές γιόρτασαν μετά την ανακοίνωση του προγράμματος στήριξης των 750 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και την ανακοίνωση της ΕΚΤ πως θα προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων. Τα yields στα ελληνικά 2ετή ομόλογα υποχώρησαν κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 12,7%, καθώς οι επενδυτές αισθάνθηκαν βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα σηκώσει το βάρος ενδεχόμενης χρεοκοπίας.
Στις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές αυτό το "πακέτο" προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ευφορία απ’ ό,τι είχε προκαλέσει στον S&P 500 η ανακοίνωση του αντίστοιχου αμερικανικού προγράμματος, τον Σεπτέμβριο του 2008, από τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Henry Paulson.
Η ανάκαμψη των αγορών έχει νόημα: το ρίσκο μεταφέρθηκε από τους ιδιώτες στις πλάτες των κυβερνήσεων.
Περισσότερα ερωτήματα, πάντως, προκάλεσε η πορεία του ευρώ. Το νόμισμα έφτασε έως το 1,30 δολάριο, για να κλείσει τελικά στο 1,27 δολάριο, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 0,7%. Δεν πρόκειται για άνοδο που δείχνει και μεγάλη εμπιστοσύνη στο νόμισμα, με δεδομένη την κάθετη υποχώρησή του την περασμένη εβδομάδα.
Οι λόγοι που οδήγησαν κάποιους να αγοράσουν ευρώ είναι απλοί: Η Πορτογαλία και η Ισπανία θα ανακουφιστούν σημαντικά από την επίθεση των επενδυτών στις ομολογιακές αγορές και ως εκ τούτου ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης υποχώρησε.
Όμως, πέραν της παραπάνω περίπτωσης, δεν έγινε καμία κίνηση για να στηριχτούν οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης ώστε να επιστρέψουν σε ορθή δημοσιονομική πορεία και να μειώσουν τα χρέη τους. Απλώς το κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας τώρα θα το αναλάβει η ΕΚΤ. Ο μόνος τρόπος που έχει η τράπεζα για να αντεπεξέλθει σε αυτό το κόστος είναι ένας: να τυπώσει ευρώ, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος.
Εάν συνδυάσετε το παραπάνω ρίσκο με τις μειωμένες διαθέσεις των πολιτικών της ευρωζώνης να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, θα κατανοήσετε ότι οι αγορές είναι έτοιμες να… βγάλουν και πάλι τα νύχια τους.
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου