Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

FT: Καταθέσεις 10 δισ. έφυγαν από την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


Η πραγματική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν ξεπερνά το 1-1,5% του συνόλου των καταθέσεων, εκτιμούν τραπεζίτες, απαντώντας σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times περί εκροών καταθέσεων ύψους 10 δισ., μέγεθος που αντιστοιχεί στο 4,5% του συνόλου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, οι τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των καταθέσεων στις επιχειρηματικές δυσκολίες λόγω κρίσης και στην ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων, ενώ σημειώνουν ότι μεγάλο μέρος των εκροών κατευθύνθηκε σε θυγατρικές των ελληνικών ομίλων στο εξωτερικό.    

Ειδικότερα, για φυγή καταθέσεων από την Ελλάδα, ύψους πολλών δισ. ευρώ, λόγω του φόβου που δημιουργεί η αυξημένη αβεβαιότητα για τη χώρα, κάνουν λόγο οι "Financial Times".

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία επικαλούνται οι "F.T.", οι Έλληνες καταθέτες, κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2010, μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 4,5% περίπου του συνόλου του τραπεζικού συστήματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι "F.T.", τραπεζίτης δήλωσε ότι η μεταφορά των καταθέσεων αντανακλά "την ανησυχία των εύπορων Ελλήνων σχετικά με τη διατήρηση καταθέσεων στην Ελλάδα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας".

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, πολλοί καταθέτες επέλεξαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους προς τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών εκτός Ελλάδος, σε χώρες όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, ενώ άλλοι επέλεξαν να μεταφέρουν κεφάλαια σε εγχώριες θυγατρικές ξένων τραπεζών.
Η ίδια πηγή σημείωσε όμως πως "αναμένουμε αυτά τα κεφάλαια να επιστρέψουν (στην Ελλάδα) μόλις επιλυθεί η κρίση".

Αρκετοί τραπεζίτες, πάντως, διέψευσαν τις φήμες ότι οι καταθέτες βγάζουν τα χρήματά τους από τους καταθετικούς λογαριασμούς και είτε τα μεταφέρουν σε τραπεζικές θυρίδες είτε τα βάζουν κάτω από το... στρώμα.


Τι απαντούν οι τραπεζίτες για τις εκροές καταθέσεων
Η πραγματική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν ξεπερνά το 1% με 1,5% του συνόλου των καταθέσεων, τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, σημειώνοντας ότι μετά τις αρχές Μαρτίου έχει επέλθει ισορροπία στο τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν:

1. Η όποια μείωση των καταθέσεων απεικονίζει τη συμπεριφορά του κοινού μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2010 και όχι τη σημερινή εικόνα. Έκτοτε, και κυρίως μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών το τραπεζικό σύστημα έχει επανέλθει σε μια ισορροπία.

2. Λόγω της δύσκολης συγκυρίας οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για αποπληρωμή υποχρεώσεων, εξυπηρέτηση των εμπορικών τους αναγκών και αποπληρωμή των εισαγωγών. Γι΄ αυτό, η μεγαλύτερη μείωση έχει σημειωθεί στις εταιρικές καταθέσεις όψεως και όχι στις καταθέσεις ιδιωτών. Η παραπάνω συμπεριφορά εξηγεί (κατ’ εκτίμηση) το 30% - 35% περίπου της μείωσης των καταθέσεων.

Για τους ίδιους λόγους το φαινόμενο μείωσης των καταθέσεων παρουσιάζεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, η αύξηση του Μ3 και των χορηγήσεων ακολουθεί φθίνουσα πορεία το τελευταίο διάστημα και η μεταβολή των καταθέσεων έχει γίνει αρνητική σε ορισμένες χώρες.

3. Οι καταθέτες αποκτούν ελληνικά ομόλογα για υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό εξηγεί (κατ’ εκτίμηση) το 20% - 25% της μείωσης των καταθέσεων το τελευταίο διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φυγή κεφαλαίου στο εξωτερικό.

4. Κατ’ εκτίμηση ένα 15% - 20% της μείωσης καταθέσεων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει μεταφερθεί σε θυγατρικές των Ελληνικών Τραπεζών στο εξωτερικό, που δεν επηρεάζει τη ρευστότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

5. Σε περιόδους κρίσεων το κοινό διατηρεί μεγαλύτερα αποθέματα μετρητών εκτός του τραπεζικού συστήματος κυρίως για τη διεκπεραίωση των καθημερινών συναλλαγών του. Αυτό, ίσως, αποτελεί (κατ’ εκτίμηση) το 10% του συνόλου της μείωσης των καταθέσεων.

6. Ως εκ τούτου, η πραγματική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν πρέπει να ξεπερνά (κατ’ εκτίμηση) το 1% με 1,5% του συνόλου των καταθέσεων.

Γενικότερα, σημειώνουν, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που δεν ήταν εκτεθειμένο σε τοξικά προϊόντα, που ταλάνισαν το διεθνές τραπεζικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει υγιές και ισχυρό. Ενισχύει αποτελεσματικά τις προσπάθειες του Δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών του και, παράλληλα, εξυπηρετεί τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στηριζόμενο στην εμπιστοσύνη των καταθετών.

Δημοσιεύθηκε  FT :   09:11 - 08/04/10  /  Τελ. Ενημ.: 18:18 - 08/04/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: