Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Με επιστολή προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών ζητεί να μάθει ποια μέτρα θα απαιτηθούν επιπλέον για την οικονομική βοήθεια που έχει αποφασιστεί, εφόσον η Αθήνα τη ζητήσει. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πηγαίνει την Παρασκυή στο Eurogroup στη Μαδρίτη έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του όλα τα πρόσφατα σ/ν. Αλλαγή τάσης στο Χ.Α. μετά την επιστολή του ΥΠΟΙΚ, πτώση στα spread, κάτω από τις 395 μ.β..


Την προσεχή Δευτέρα (19/4) έρχεται στην Αθήνα η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), προκειμένου να οριοθετηθεί ο μηχανισμός βοήθειας και το ΠΣΑ, αλλά και το τεχνικό μέρος του δανεισμού

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι χώρες της Ευρωζώνης, όταν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Και αυτό, διότι, όπως είπε, οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα spreads ανεβαίνουν. Eμφαση στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Αναλυτικά η παρέμβαση Παπανδρέου.

O Γ. Παπακωνσταντίνου συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού Συμβουλίου και ανέφερε ότι η επιστολή που έστειλε εντάσσεται στη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει "κάτι", αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα τεχνικοί από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ και θα συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Eco/fin.

Ο ίδιος τόνισε ότι "άγκυρα" για την Ελλάδα αποτελεί το ΠΣΑ, ενώ "πιλότος" η ΕΕ. Απαντώντας, δε, σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από το Eurogroup, πρόσθεσε ωστόσο ότι "αποκλείουμε ότι είναι εκτός της απόφασης του Eco/fin".

Η επιστολή Παπακωνσταντίνου

"Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια".

"Δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης"

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η επιστολή Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ενώ για το "κλίμα" που επικρατεί στο Μαξίμου είπαν ότι δεν ενεργοποιούμε σήμερα το μηχανισμό, αλλά δεν αποκλείεται να ληφθεί στο μέλλον απόφαση ενεργοποίησής του. Αρνητική ήταν η απάντηση των ιδίων πηγών στην ερώτηση "αν κάποιοι μας σπρώχνουν στον μηχανισμό", με την διευκρίνιση, όμως, ότι δεν είμαστε παίκτες σε αυτό και δεν διαμορφώνουμε την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν θα μας αναγκάσουν να πάρουμε μέτρα το 2010, ενώ απέδωσαν "απόλυτο δίκιο" στην προτροπή του Ντομινίκ Στρος Καν για την ανάγκη να υπάρξει αποπληθωρισμός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καλό είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια να χτυπηθούν και φαινόμενα παρασιτισμού.

Κομισιόν: Η επιστολή δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης

"Η επιστολή του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον Ολι Ρεν, τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Αμαντέο Αλταφάζ, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τι θα μας δώσει το ΔΝΤ και με ποιούς όρους

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, τονίζει: "Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια.

"Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια".

Τι θα μας δώσει το ΔΝΤ; Με βάση τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της, δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1, 26%, ενώ το όποιο επιπλέον ποσό που θα δικαιούται θα το λάβει με επιτόκιο 3,26%. Οπως μάλιστα διευκρίνσε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου Καρολάιν Ατκινσον η όποια απόφαση του ΔΝΤ λαμβάνεται με βάση τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις Αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου.Η αποστολή του κλιμακίου στην Αθήνα, έχει στόχο να αποσαφηνιστεί το ύψος του δανείου που πιθανώς να χρειαστεί η Ελλάδα αλλά και να εξετάσει τις πολιτικές που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, δήλωσε η αξιωματούχος του Ταμείου.

Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές ζήτησαν να υπάρξουν τέτοιες διαβουλεύσεις οι οποίες, "θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού, ενώ στην πορεία θα εξετασθεί τί ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου". Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, ότι με βάση τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της,δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ,με επιτόκιο 1, 26%, ενώ το όποιο επιπλέον ποσό που θα δικαιούται θα το λάβει με επιτόκιο 3,26%.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, τα spread των δεκαετών ομολόγων κινούνταν στην περιοχή των 410 μονάδων βάσης. Μετά την ανακοίνωση της επιστολής το spread έπεσε κάτω από τις 395 μ.β., ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε άνοδο 2,07%.


Περικοπές στον ιδιωτικό τομέα προτείνει ο Ρεν

Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο επίτροπος Ολι Ρεν , ο οποίος δήλωσε ακόμη πεπεισμένος για τη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε. Ο ίδιος σημείωσε πως είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής των δαπανών που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα. "Αξιόπιστος ο μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Ρεαλιστικότερη επιλογή θα ήταν η υποβολή αιτήματος για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε το χρονοδιάγραμμα επιβολής από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ διαρθρωτικών αλλαγών, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε υλοποιήσει", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Νωρίτερα, το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η πορεία των ελληνικών ομολόγων ίσως υποχρεώσει τη χώρα να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να πεισθούν οι επενδυτές ότι μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία.

Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση της οικονομικής πραγματικότητας σε άρθρο του Bloomberg

Από...Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: