Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Κίνδυνοι πέρα από την ευρωζώνη

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com


By Chris Giles (Λονδίνο)

Δημοσιεύθηκε: 17:46 - 28/04/10

Η ελληνική κρίση αποτελεί προειδοποίηση στις άλλες χώρες να μην χάσουν τον έλεγχο της δημοσιονομικής τους θέσης και την εμπιστοσύνη των αγορών. Αλλά οι προηγμένες οικονομίες έχουν ανοίξει τόσο πολύ τους προϋπολογισμούς τους, που επενδυτές, οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί αρχίζουν να ανησυχούν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων «θα πρέπει να προηγηθεί της εξομάλυνσης της πιστωτικής πολιτικής» σε πολλές οικονομίες.

Το ΔΝΤ έχει υπολογίζει ότι σχεδόν όλες οι προηγμένες οικονομίες οφείλουν να «σφίξουν τα λουριά» πολύ στην επόμενη δεκαετία, προκειμένου να σταθεροποιήσουν το χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ έως το 2013 και ότι το «σφίξιμο» που χρειάζεται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Βρετανία είναι εξίσου έντονο με εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να περιστείλουν την δημοσιονομική πολιτική τους κατά 9% του ΑΕΠ για να επιτύχουν μια σταθερή θέση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, κάτι που πολιτικά είναι πολύ δύσκολο, καθώς «όπως έχουν τα πράγματα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα θέσουν βέτο σε κάθε αύξηση φόρου και οι Δημοκρατικοί σε όλες τις περικοπές δαπανών.»

Για την Βρετανία, το ανεξάρτητο Institute for Fiscal Studies καταδίκασε την στάση όλων των πολιτικών κομμάτων στην εκλογική εκστρατεία, υπολογίζοντας ότι κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει ποτέ να επιβάλλει πάνω από το ένα τρίτο των περικοπών δαπανών τις οποίες είχε αναλάβει.

Και στην Ιαπωνία, ο οίκος Fitch προειδοποιεί ότι «εν τη απουσία σταθερής οικονομικής ανάκαμψης και δημοσιονομικής λιτότητας, το κρατικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, ασκώντας πτωτικες πιέσεις στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας μεσοπρόθεσμα.»


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΗΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜ. ΒΟΥΡΛΩΝ ΣΤΟ ΜΩΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ. ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΜΕΣΩ ΤΟΥ BLOG ΤΟΥΣ ΚΑΤΩΘΙ!!! ΠΑΝΤΕΛΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΟ Δ. ΤΡΙΓΚΑ, ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, ΕΞΑΡΧΟ ΓΙΩΡΓΟ, ΙΩΑΝΝΗ ΤΑΤΑΡΙΔΑ, ΗΛΙΑ ΤΡΙΓΚΑ, ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΑΤΖΑΡΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΝΤΑΝΟ, <> ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΟ ΜΩΛΟ (ΜΕΓΑΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜ.ΣΟΓΑΜΠΡΟΣ), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ κ.κ ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΣΩΝΗ Ν. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ( ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΟΥΟΥΜΕ!!!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΗΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ.


Ο ΙΘΑΓΕΝΗΣ ΚΑΜΕΝΟΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ