Τρίτη 13 Απριλίου 2010

6+1 απαντήσεις-κλειδιά για την ευρωπαϊκή βοήθεια

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

By Ralph Atkins & Stanly Pignal

Δημοσιεύθηκε: 09:55 - 13/04/10

Εφτά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους σε ό,τι αφορά το «πακέτο» στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφάσισε το Eurogroup παρουσίαζουν οι «Financial Times». Πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια, ποια μορφή θα έχει και ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες νέες δυσκολίες. Αναλυτικά:

- Πόσα κεφάλαια αποφάσισαν οι χώρες της ευρωζώνης να προσφέρουν στην Ελλάδα;

Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, έπειτα από τηλεδιάσκεψη την Κυριακή, οι χώρες της ευρωζώνης προσφέρουν στην Ελλάδα 30 δισ. ευρώ για 12 μήνες, με την υπόσχεση ότι εάν υπάρξει ανάγκη θα δοθούν και επιπλέον κεφάλαια. Πρόκειται για ένα μέρος της βοήθειας η οποία θα δοθεί από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει έως και 15 δισ. ευρώ επιπλέον, αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του.

- Είναι αρκετά;

Η αντίδραση των αγορών, χθες, ήταν σαφέστατα θετική. Σημασία, όμως, δεν έχει μόνο το ποσό που έχει δεσμευτεί. Πριν από την Κυριακή υπήρχαν οι φόβοι ότι οι «κόντρες» στο εσωτερικό της ευρωζώνης -κυρίως για το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσουν την Ελλάδα- θα απέτρεπαν τη συμφωνία για κάποιο «πακέτο» στήριξης. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στις κύριες λεπτομέρειες της βοήθειας διαβεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί είναι έτοιμες να «αναλάβουν δράση». Όμως τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια και ο κίνδυνος της «στάσης πληρωμών» παραμένει.

- Θα εκμεταλλευτεί η Ελλάδα αυτό το «πακέτο» βοήθειας;

Όχι ακόμη. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα στις Βρυξέλλες ότι η ανακοίνωση ενός προγράμματος στήριξης που μπορεί να λειτουργήσει θα βοηθήσει ώστε να αρθεί η πίεση προς την Ελλάδα και ως εκ τούτου η χώρα θα κατορθώσει να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της μέσω των αγορών. Όπως άλλωστε έχει υποστηρίξει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson: «Εάν έχεις ένα μπαζούκα στην κατοχή σου και οι άλλοι το γνωρίζουν δεν είναι κατ’ ανάγκη απαραίτητο να το χρησιμοποιήσεις»…

- Ουσιαστικά πρόκειται για δάνεια επιχορήγησης;

Πρακτικά δεν υπάρχει κάποια τέτοια υπόνοια. Το τι πιστεύει, πάντως, ο καθένας εξαρτάται από την «πλευρά» με την οποία εξετάζει το όλο θέμα. Οι χώρες της ευρωζώνης που θα συμμετάσχουν θα χρεώσουν την Ελλάδα με επιτόκιο υψηλότερο απ’ ό,τι δανείζονται οι ίδιες. Όμως το επιτόκιο δεν είναι τόσο υψηλό όσο αυτό που ζητούν οι αγορές από τη χώρα προκειμένου να τη δανείσουν.

- Πώς θα διανεμηθεί το βάρος του δανείου στις χώρες της ευρωζώνης;

Τα χρήματα που θα συνεισφέρει κάθε χώρα εξαρτώνται από το «μερίδιο» που έχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βάσει αυτού η Γαλλία και η Γερμανία θα προσφέρουν λίγο κάτω από το 50% των 30 δισ. ευρώ.

- Πώς θα ενεργοποιηθεί το όλο πρόγραμμα;

Η ενεργοποίηση θεωρείται η έσχατη λύση, εάν η Ελλάδα, τελικώς, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Πιθανή αποτυχία στη σημερινή έκδοση (13/4) των εντόκων γραμματίων της χώρας θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Μία ακόμη ένδειξη θα μπορούσε να είναι πιθανή νέα αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στις αγορές. Όμως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει, ομόφωνα, να αποφασίσουν για την ενεργοποίηση της βοήθειας. Το πώς θα συμβεί αυτό δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Η Γερμανία φαίνεται ότι θέλει να υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών προκειμένου να ενεργοποιηθεί η βοήθεια. Η Κομισιόν θεωρεί ότι μία τηλεδιάσκεψη είναι αρκετή.

- Μπορεί να υπάρξουν άλλα εμπόδια;

Εάν βασιστούμε στο τι έχει συμβεί στο παρελθόν, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Η συμφωνία της Κυριακής κατέφθασε έπειτα από αρκετές εβδομάδες αντεγκλήσεων, κάτι το οποίο έβλαψε, ανεπανόρθωτα, την αξιοπιστία της ευρωζώνης για το ότι μπορεί να συνεργαστεί με καλό τρόπο. Για να προχωρήσουμε λίγο ακόμη τη μεταφορά που κάνει λόγο για το «γεμάτο πιστόλι», χρησιμοποιούμε την άποψη που εξέφρασε ο κ. Erik Nielsen, οικονομολόγος για ευρωπαϊκά θέματα στην Goldman Sachs: «Προκειμένου να υπάρξει "γεμάτο πιστόλι" τα κοινοβούλια των 15 χωρών της ευρωζώνης -πλην αυτού της Ελλάδας- θα πρέπει να συμφωνήσουν. Μπορεί να υπάρξει αντίσταση, ιδιαίτερα στη Γερμανία, είτε στο κοινοβούλιο της χώρας είτε μέσω προσφυγών στο Συνταγματικό Δικαστήριό της».

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: