Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό στη Λαμία από ΒΑΝ-Τσελέντη

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com


Νέο πόλεμο μεταξύ των σεισμολόγων άναψε η ξεκάθαρη πρόβλεψη για επικείμενο μεγάλο σεισμό στη Λαμία έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, βασιζόμενος σε στοιχεία της ομάδας Βαρώτσου (ΒΑΝ).

Όλα ξεκίνησαν από το πρόσφατο διπλό σεισμό στη βόρεια Εύβοια. Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκε από την ομάδα ΒΑΝ, στη γνωστή βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου Cornell, μία πρόβλεψη για σεισμό στη Λαμία. Πρόσθεσε, συγκεκριμένα: “Για να υπάρχει κάτι τέτοιο, θα είναι μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ας έχουμε τον νου μας για μία εβδομάδα, όχι παραπάνω. Να κοιτάξουμε τη σεισμική επικινδυνότητα του σπιτιού μας. Μπορεί να είναι και στη θάλασσα κάποιο επίκεντρο. Είναι η προέκταση του ρήγματος της τάφρου του Βορείου Αιγαίου. Η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό ως και 6 Ρίχτερ, είναι ένα γεγονός που το περιμένουμε.”

Την πιθανότητα να εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στην κεντρική Στερεά Ελλάδα δεν απέκλεισε μιλώντας στην Espresso και ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας: “Η ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου ανάρτησε το Σάββατο νέα μελέτη στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Cornell για επικείμενο σεισμό με βάση τα σεισμικά σήματα (SES) που κατέγραψε στις 27 και 28 Δεκεμβρίου ο σταθμός στη Λαμία. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μπορεί να γίνει. Όταν υπάρχει σεισμική διέγερση σε μια περιοχή, πρέπει να παρακολουθούμε το φαινόμενο προτού βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία πιθανότητα και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.”

Οι απαντήσεις στην πρόβλεψη ΒΑΝ-Τσελέντη:

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Κώστας Μακρόπουλος δήλωσε: «Όποιος έχει στοιχεία πρέπει να τα προσκομίζει, με τη μέθοδο που ακολουθεί στην επιτροπή αξιολόγησης σεισμικού κινδύνου του ΟΑΣΠ», προσθέτοντας ότι έχει επανειλημμένως καλέσει τον επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ κ. Βαρότσο και δεν θέλει να μετάσχει. «Δεν έχει έρθει απολύτως τίποτα στον ΟΑΣΠ. Δεδομένου ότι δεν κατέθεσε κανενός είδους στοιχείο ο κ. Τσελέντης πρέπει να βασίζεται σε κάποιες εργασίες της ομάδας ΒΑΝ» πρόσθεσε.

Ο διευθυντής Ερευνών Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη έκανε λόγο για «κακόγουστο αστείο, το οποίο επαναλαμβάνεται από τον κ. Τσελέντη με μονότονο τρόπο κάθε μήνα και ουδέποτε επαληθεύεται. Αυτό είναι πέρα από την επιστήμη και έξω από κάθε επιστημονικό πλαίσιο».

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού σημείωσε ότι «και να το ήξερα, μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση; Βρισκόμαστε σε μια ομαλή κατάσταση στη χώρα μας, ούτε έξαρση ούτε ηρεμία. Στη χώρα μας είχαμε ανέκαθεν έντονη τεκτονική δράση, είχαμε και θα έχουμε πάντα σεισμούς».

Από.....fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: