Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Γερμανία: Η Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ για βοήθεια

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


By Quentin Peel (Βερολίνο) και Nikki Tait (Βρυξέλλες)
Δημοσιεύθηκε: 15:40 - 18/03/10
Τελευταία Ενημέρωση: 17:51 - 18/03/10




Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν χρειαστεί οικονομική βοήθεια για να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας, αντί να στραφεί στα άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποφάσισε*, με στροφή 180 μοιρών στην προηγούμενη "γραμμή" της, η γερμανική κυβέρνηση.

Μετά από εβδομάδες θυελλωδών διαβουλεύσεων, οι νομικοί σύμβουλου της καγκελαρίου Angela Merkel, την έπεισαν ότι είναι αδύνατον να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή «διάσωσης» εντός του πλαισίου της συνθήκης του Μάαστριχτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού συντάγματος.

Η απόφαση συνιστά ήττα για το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και την κεντρική τράπεζα Bundesbank, όπου οι αξιωματούχοι τάσσονται αναφανδόν κατά της παρέμβασης του ΔΝΤ στην ευρωζώνη για οποιοδήποτε λόγο πέρα από την τεχνική συμβουλή.

Η γερμανική απόφαση είναι κρισιμότατη για την όποια κοινή θέση των κρατών μελών της ευρωζώνης σε κάποια «διάσωση», επειδή το Βερολίνο αναπόφευκτα θα έχει τη μεγαλύτερη συμβολή.

Οι οικονομικοί παράγοντες εργάζονται επί εβδομάδες πάνω σε τεχνικώς εφικτές εναλλακτικές λύσεις όπως μια συντονισμένη σειρά διακρατικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να μην εμπίπτουν στην ρήτρα «μη διάσωσης» του συμφώνου σταθερότητας. Όμως οι Γερμανοί νομικοί σύμβουλοι επίμονα προειδοποιούν ότι το πρόβλημα της ρήτρας είναι ανυπέρβλητο.

Η πρώτη ένδειξη στροφής στην γερμανική θέση ήρθε την Τετάρτη, όταν Buδύο μέλη της κάτω βουλής ndestag, άφησαν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ.

Η υποστήριξη της παρέμβασης του ΔΝΤ αυξάνεται εντός της ευρωζώνης, με την Ιταλία, την Ολλανδία και την Φινλανδία να δηλώνουν πλέον υπέρ.

Η αντίσταση προέρχεται από νομισματικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ, αλλά υπάρχει και δυνατή πολιτική αντίσταση, ειδικά στην Γερμανία και την Γαλλία, στην ιδέα ότι οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΔΝΤ θα κληθούν να διασώσουν ένα μέλος της ευρωζώνης.


***Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ακριβή μετάφραση του πρώτου θέματος των Financial Times το μεσημέρι, γύρω στις 3 η ώρα Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα αργότερα, το κείμενο, καθώς και ο τίτλος και πλαγιότιτλός του εμφανίζονται διαφορετικοί σε διατύπωση και ουσία.

Δηλαδή, ενώ στο αρχικό κείμενο, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να «παραπέμψει» την Ελλάδα στο ΔΝΤ εμφανίζεται ως τελική, στο απογευματινό κείμενο, δηλώνεται ότι πρόκειται για «σκέψη» απλώς της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, το νέο κείμενο υπό τον τίτλο «Η Γερμανία «ζεσταίνεται» στην ιδέα της βοήθειας ΔΝΤ προς την Ελλάδα», αναφέρεται:

«Η Γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχεδιαστεί σχέδιο του ΔΝΤ για να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, παρά την έντονη πολιτική αντίθεση σε μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Βερολίνου… Αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, οι νομικοί σύμβουλοι της Angela Merkel είναι αμετακίνητοι ότι δεν είναι δυνατή καμία άλλη μορφή διάσωσης…»

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: