Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Σε θέση μάχης οι άγιοι πατέρες…

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com


Ιερές αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει φορολόγηση των εσόδων από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των μοναστηριών με συντελεστή 20%, των δωρεών ακινήτων με 5% και με 10% των δωρεών μετρητών.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1987 και την κρίση που προκάλεσε στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας ο «νόμος Τρίτση», που η Ελλαδική Εκκλησία, η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου καθώς και οι Μονές του Αγίου Ορους βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να κληθούν να καταβάλουν φόρο εισοδήματος ύψους πολλών εκατ. ευρώ

Αρκετοί μητροπολίτες, είτε δημοσίως είτε σε ιδιωτικές συζητήσεις, έχουν λάβει θέση... μάχης, ενώ την ίδια στιγμή, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, κινούμενος σε άλλο μήκος κύματος, με επιστολή του στη Σύνοδο, ζητεί να σταματήσει η μισθοδοσία του λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο πλέον οξύς είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ έκανε λόγο για «εχθρική στάση της Πολιτείας απέναντι στην.........

Εκκλησία».

Οι επιπτώσεις στα «ιερά οικονομικά» από τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα εκτιμηθούν τις επόμενες ημέρες και από τους Ιεράρχες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους. «Υπάρχουν Συνθήκες που προστατεύουν το καθεστώς του Αγίου Ορους και προβλέπουν σειρά ειδικών ρυθμίσεων για τις Μονές του. Τι επιδιώκουν ορισμένοι, να καταγγείλουμε την κυβέρνηση;» σχολιάζει υψηλόβαθμος μοναχός της Αθωνικής Πολιτείας και προσθέτει πως οι Μονές δεν συμφωνούν με τη φορολόγηση της εκτός του Ορους ακίνητης περιουσίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Νοεμβρίου του 2004, με νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Καραμανλή, προβλεπόταν ότι ο φορολογικός συντελεστής των εισοδημάτων από ακίνητα της Εκκλησίας θα μειωνόταν από 10% σε 7% εντός του 2006, σε 4% μέσα στο 2007, ενώ το 2008 θα μηδενιζόταν.

Λίγο πριν από τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 είχε επίσης καταργηθεί και ο φόρος 35% που κατέβαλλαν οι ναοί για το παγκάρι.

Από ....... kafeneio

Δεν υπάρχουν σχόλια: