Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Βαρόμετρο "τα μέτρα" που μας πήραν...

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


Του Βασίλη Μούρτη

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, με την υπόδειξη των Βρυξελλών, και κυρίως η επιτυχία τους θα κρίνει πολλά. Πρωτίστως θα κριθεί αν η οικονομία θα βγει από το τούνελ κι αν η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, στόχος για τον οποίο ελήφθησαν τα συγκεκριμένα σκληρά μέτρα, τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην κοινωνία.

Θα κριθεί, όμως και η ικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί επιτυχώς δύσκολες καταστάσεις. Στην πραγματικότητα θα κριθεί αν ο βίος του παρόντος κυβερνητικού σχήματος θα είναι βραχύς ή θα παραταθεί.

Οι πιθανότητες παράτασης, ωστόσο δεν είναι πολλές, καθώς έχει αρχίσει δειλά-δειλά εδώ και λίγο καιρό μια συζήτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, συζήτηση η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, ιδίως αν η ήδη χαμηλή απόδοση πολλών υπουργών συνδυαστεί και με αδυναμία εφαρμογής των μέτρων στον τομέα ενός εκάστου.

Δεν είναι πολλοί στο ΠΑΣΟΚ όσοι θα στοιχημάτιζαν ότι οι υπουργοί θα τα καταφέρουν. Αντίθετα, υπάρχουν στελέχη που φοβούνται ότι πολλά μπορούν να χειροτερέψουν. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε στην «Ι» κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του Κινήματος: «Το βάρος της άγνοιας και της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Με τη φράση αυτή φωτογράφιζε το συνολικό έργο της κυβέρνησης, το οποίο θεωρεί ότι απέχει από όσα θα έπρεπε να έχει καταφέρει στους πέντε μήνες διακυβέρνησης, προφανώς λόγω «άγνοιας» και «αδράνειας» των κυβερνητικών στελεχών.

Το χειρότερο όλων είναι ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα δείχνει να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη πολλών στελεχών· αν και αμφισβητείται ότι έστω και για λίγο την είχε κερδίσει. Είναι πολύ σημαντικό, πάντως, ότι κορυφαία στελέχη προεξοφλούν την αποτυχία σε πολλούς τομείς και μάλιστα προβλέπουν ότι θα αυξηθούν τα βάρη.

Η εκτίμηση όλων σχεδόν των στελεχών είναι ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μόνο ένας που αγωνίζεται και προσπαθεί. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο πολύπειρος πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι «οι υπουργοί κρύβονται πίσω από τον πρωθυπουργό».

Ακόμα πιο πρόσφατα ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε από τους υπουργούς επιτέλους να δουλέψουν. Από τότε οι ρυθμοί της κυβέρνησης δεν άλλαξαν και η παραγωγή έργου δεν αυξήθηκε.

Η κ. Κατσέλη ακούει πολλά, στα παρασκήνια, από τους συναδέλφους της, αλλά τις τελευταίες ημέρες με κινήσεις στους τομείς της Ναυτιλίας και της αγοράς έχει αναστρέψει το κλίμα. Το μεγάλο χαρτί είναι τα μέτρα που δρομολογούνται με στόχο την ανάπτυξη.

Δεν ακούει τα καλύτερα ούτε το δίδυμο Γιώργου Παπακωνσταντίνου - Φίλιππου Σαχινίδη, οι οποίοι προέρχονται από το λεγόμενο σημιτικό στρατόπεδο και από ορισμένα στελέχη χαρακτηρίζονται νεοφιλελεύθεροι.

Η αλλαγή ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων στελεχών, θα σηματοδοτούσε στροφή στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και σε πιο αποτελεσματικό τρόπο διακυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση οδηγείται στη λήψη σκληρών μέτρων, συζητήθηκε κατά πόσον θα έπρεπε ο κ. Παπανδρέου να κάνει ταυτόχρονα και ανασχηματισμό, επιστρατεύοντας όλα τα στελέχη με ικανότητες και πείρα.

Ενώ για μια θέση σε ένα νέο οικονομικό επιτελείο ακούστηκε το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ποιους κατηγορούν για αδράνεια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Η υπόθεση του ανασχηματισμού κερδίζει έδαφος καθώς παρατηρούνται ακόμα αρρυθμίες στη συνεργασία μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ακόμα δεν έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες. Παράδειγμα οι περιπτώσεις των Μάρκου Μπόλαρη, Άντζελας Γκερέκου και Θεοδώρας Τζάκρη.

Οι βολές που εκτοξεύονται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους διαδρόμους της Βουλής στρέφονται και κατά ορισμένων στενών συνεργατών και φίλων του κ. Παπανδρέου. Κορυφαία περίπτωση θεωρείται η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στην οποία καταλογίζεται ότι ασχολείται μόνο με τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τους υφυπουργούς της. Ακολουθεί ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος θεωρείται ότι δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό έργο, ενώ του έχει χρεωθεί η επιλογή του (δεξιού) κ. Γαμπρίτσου για την ΕΡΤ.

Αντίθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας φαίνεται να σταθεροποιείται στη θέση του, παρά τα πυρά που δέχτηκε τελευταία και τα οποία έφεραν μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα. Ίσως να μην προβιβαστεί σε υπουργό, αλλά πολύ δύσκολά θα φύγει από το ΥΠΕΞ. Προς αυτό συντείνει και η ανάθεση αποστολής στον κ. Δρούτσα να επισκεφθεί το Αμβούργο και το Βερολίνο, για να προετοιμάσει την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου.

Ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πιθανότατα δεν θα αφήσουν ανέπαφους τους δύο συντονιστές της κυβέρνησης, τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Χάρη Παμπούκη, καθώς ο δεύτερος έχει κερδίσει πόντους το τελευταίο διάστημα

.Από.....i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: