Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ο ρόλος των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ενέργειας

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Εφικτός είναι ο στόχος του 12% ως προς τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Τουλάχιστον, αυτό διατυπώθηκε στο σημερινό Συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Οι εταιρείες ζήτησαν κίνητρα και θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Μεταξύ αυτών την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 6.500 μεγαβάτ την επόμενη δεκαετία η οποία θα δημιουργήσει 14.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Από την άλλη πλευρά επισημάνθηκε ότι η μη υιοθέτηση του στόχου εκτροχιάζει τη χώρα από την επίτευξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και απειλεί τη βιωσιμότητα της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, στην οποία απασχολούνται ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Η ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προβλέπει ότι ως το 2020 θα πρέπει να αυξηθεί σε 20% η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών συνολικά στο ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει, ότι οι ΑΠΕ θα πρέπει να καλύπτουν το 40% της ηλεκτροπαραγωγής και το μερίδιο των φωτοβολταϊκών θα πρέπει να ανέλθει σε 12%.

Τονίστηκε επίσης ότι η κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από το 2013 θα οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. «Θα έρθει κάποια στιγμή, που το κόστος παραγωγής της ηλιακής κιλοβατώρας ακόμη και χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση θα είναι μικρότερο από την τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο» υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.

Από.......i-reportergr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα φωτοβολταϊκά (http://www.calpak.gr/default.php?pname=Fotovoltaika&la=1) είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικά για την Ελλάδα που έχει πλούσιο ήλιο. Μόνο και μόνο για το καλό του περιβάλλοντος πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό τον τομέα.