Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας με ερώτηση του επανήλθε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας.

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Λαμία, 3 Φεβρουαρίου 2010


Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας επανήλθε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας, με σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει από 9 Δεκεμβρίου 2009 και η οποία συζητήθηκε εχθές στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην ερώτηση, που προσήλθε να απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Μ. Ξενογιαννακοπούλου. ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί από το 1982 και εξυπηρετεί περίπου 90 μόνιμους ασθενείς, συν τα έκτακτα περιστατικά. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να λειτουργεί σε τρεις ημερήσιες βάρδιες προκειμένου να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες όλου του Νομού και της ευρύτερης περιοχής. Τα προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας, και τα οποία με υπόμνημά του ο Σύλλογος Νεφροπαθών υπό Αιμοκάθαρση ή Μεταμόσχευση Νομού Φθιώτιδας σας έχει καταθέσει από τις 10 Νοεμβρίου του 2009, εστιάζονται κυρίως στην ελλιπή στελέχωσή της με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, στην παλαιότητα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, αλλά και στη διατήρηση, ακόμη και σήμερα, της μονάδας στο Παλαιό Κτίριο του Νοσοκομείου Λαμίας».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αισθητή έλλειψη ιατρικού προσωπικού καθώς στη Μονάδα υπηρετούν μόνο 2 Νεφρολόγοι για την κάλυψη των αυξημένων καθημερινών αναγκών, τη λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου, την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και των νεφρολογικών ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές του Νοσοκομείου. Παράλληλα, έκανε αναφορά στη μελέτη που έχει γίνει για το νέο κτίριο που θα στεγάσει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τονίζοντας ότι: «στη φάση που έχει προχωρήσει το έργο, οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι πισωγύρισμα. Άρα απαιτείται, άμεσα, η ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών και η εξασφάλιση της οριστικής ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η Πολιτεία υποχρεούται να στηρίξει τον αγώνα των Νεφροπαθών, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις, βελτιώνοντας την παρεχόμενη φροντίδα, καθώς «η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Μονάδας αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης για τους ασθενείς».

Απαντώντας η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην ερώτηση του κ. Σταϊκούρα, συμφώνησε με την ύπαρξη των εν λόγω προβλημάτων της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί «προκειμένου να επιταχυνθούν και οι αναγκαίες προσλήψεις και η προοπτική τελικής μετεγκατάστασης της Μονάδας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: