Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Τα αιολικά πάρκα και οι επιπτώσεις

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Είναι τελικά ή όχι απαραίτητα τα αιολικά πάρκα; Συμβάλλουν ή όχι στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που στην χώρα μας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδρανείς, παρά τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωσή τους;


Τελευταία, στην χώρα μας, και ειδικά σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανέμων, δημιουργούνται στις βουνοκορφές αιολικά πάρκα που καταλαμβάνουν με ανεμογεννήτριες μεγάλες σε έκταση περιοχές.

Τα πάρκα αυτά, που έχουν ως στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από κάποιες πλευρές θεωρούνται πως συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντικατάσταση των συμβατικών μορφών ενέργειας (ορυκτά καύσιμα), ξεκίνησαν δειλά - δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια και σήμερα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο - με την εμπλοκή στην δημιουργία τους μεγάλων εταιριών - όπου πλέον μπορούμε να μιλάμε καθαρά για μια καινούργια επιχειρηματική προοπτική.

Τα πάρκα αυτά όμως, δεν είναι ανώδυνα απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, όπως επισημαίνουν πολλοί και δη εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς σε αρκετά μεγάλη απόσταση γύρω από αυτά δεν είναι δυνατή η διαβίωση από τον θόρυβο και το βόμβο που κάνουν οι ανεμογεννήτριες. Ενοχοποιούνται επίσης ακόμη και για την πρόκληση πυρκαγιών.

Επιπτώσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σχετική με το θέμα ανοιχτή δημόσια συνέντευξη τύπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και φορέων (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Αρχιπέλαγος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών) και εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων πολιτών από την Κέρκυρα, Ευρυτανία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Εύβοια, Σέριφο, Σκύρο, ΄Ανδρο, Ικαρία, Τήνο, Ταΰγετο-Πάρνωνα, Βουλιαγμένη, Μαραθώνα κ.ά. Στην συζήτηση παρουσιάστηκαν απόψεις για το θέμα και τις προοπτικές των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου & Βιωσιμότητας, Μιχαήλ Δεκλερής, υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τα προηγούμενα χρόνια υπέδειξε την ανάγκη ειδικής χωροταξίας και επέμεινε ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μείνουν μακριά από τα βουνά, τα δάση και τα υπόλοιπα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή, είπε ο κος Δεγκλερής, ανάγει τις ΑΠΕ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε στόχο προτεραιότητας για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού.

Ασταθές ρεύμα και μεγάλο κόστος

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, Αλέξανδρος Μαβής, παρουσίασε οικονομικά και τεχνικά στοιχεία και απόψεις ειδικών από την Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία των ανεμογεννητριών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ανεμογεννητριών αναφέρθηκε ότι αποκρύπτονται συστηματικά από τη κοινή γνώμη στοιχεία που αποδεικνύουν ότι λειτουργούν με πραγματική απόδοση 30%, παράγουν ασταθές ρεύμα που προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα και απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ενσωμάτωση του παραγόμενου ρεύματος και την επέκταση των δικτύων.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι τελικά δεν μας απαλλάσσουν από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και μας στοιχίζουν ακριβότερα λόγω της υψηλά επιδοτούμενης τιμής που περνάει στους οικιακούς λογαριασμούς μας.

Ενώ υπερτιμάται η αξία των αιολικών σταθμών, την ίδια στιγμή υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις που έχει η εγκατάσταση και η λειτουργία τους στους τελευταίους θύλακες της βιοπικοιλότητας.

Δεν δίνεται καμιά σημασία επίσης σε μια σειρά άλλων επιπτώσεων, όπως η μείωση της τουριστικής ελκυστικότητας των νησιών και των βουνών, η υποτίμηση της αξίας της γης, η μείωση της ποιότητας του περιβάλλοντος που απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι πυρκαγιές που ξεσπούν από τις γραμμές μεταφοράς.

Πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον

Ο κ. Ιωάννης Καπελούζος, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η ανάπτυξη των αιολικών σταθμών, όπως σχεδιάζεται, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας. Ο προστατευτέος χαρακτήρας των ορεινών όγκων, των νησιών και των μνημείων κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, που όμως το νομοσχέδιο προσπαθεί να αναιρέσει. Προσβολή του τοπίου σημαίνει προσβολή της εθνικής ταυτότητας, γιατί χωρίς την ελληνική φύση δεν θα υπήρχε ελληνικός πολιτισμός.

Τέλος, από νομικής πλευράς αναφέρθηκαν και οι σοβαρές νομικές συνέπειες των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που έρχεται ως καταπέλτης να ακυρώσει κάθε δικαίωμα υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ΣτΕ βάζει φρένο με αποφάσεις του στην δημιουργία αιολικών πάρκων

Το ΣτΕ έχει ήδη εκδώσει αρνητικές αποφάσεις σχετικές με αιολικά πάρκα, όπως:

α) Για την εγκατάσταση στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, 19 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 28,9 MW σε περιοχή κυρίως δασική. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ στις 12.7.2009 έκρινε «ότι συντρέχει περίπτωση να ανασταλεί η εκτέλεση της προσβαλλομένης πράξης»

β) Για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση Τούμπα-Ανθοβούνι του όρους Βαρνούς της Φλώρινας, κοντά στις Πρέσπες.

Έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερις οικολογικές οργανώσεις: Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών.

Το αιολικό πάρκο είχε χωροθετηθεί μέσα σε περιοχή Natura 2000.

* Του Φίλιππου Ζάχαρη

Από....Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια: