Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Στο Βερολίνο η τελική συμφωνία για τα 25 δις ευρώ

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Συνεχίζονται παρασκηνιακά σήμερα και αύριο οι συζητήσεις ώστε τη Δευτέρα ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν να είναι σε θέση από την Αθήνα να ανακοινώσει "χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες" την συμφωνία αγοράς κρατικών ελληνικών ομολόγων ύψους 25 δις ευρώ.

Η τελική μορφή της συμφωνίας θα ανακοινωθεί στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α.Μέρκελ. Ενδιάμεσα ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα ανακοινώσει ο ίδιος - ίσως σε κάποιο υπουργικό συμβούλιο - τα "έκτακτα μέτρα" μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων του κράτους ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ που θα είναι τα εξής (εκτός απροόπτου):

1. Θα αυξηθεί κι άλλο ο φόρος στα καύσιμα και 2% όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι(ποτά, τσιγάρα κλπ). Στόχος έσοδα στο 1% του ΑΕΠ κάπου 2,4 δις ευρώ.

2. Θα αυξηθούν οι φόροι σε ό,τι λέγεται "είδος πολυτελείας".

3. Θα κοπούν τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα

4. Οι μισθοί θα μείνουν "παγωμένοι" μέχρι το τέλος του 2012 (τρία χρόνια δηλαδή χωρίς αυξήσεις). ΔΕΝ θα θιγεί ο 14ος μισθός, ούτε τα επιδόματα "Πάσχα" και άδειας (εκτός απροόπτου βέβαια).

5. Θα "γίνουν λάστιχο" οι εργασιακές σχέσεις ώστε να "χωράνε" όλοι με κάθε πιθανό συνδυασμό.

Οι ελεγκτές εκτίμησαν ότι αντι για -0,3% ανάπτυξη που προβλέπει το πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση θα είναι στην πραγματικότητα φέτος -2% και τα έβαλαν με τον Γ.Παπακωνσταντίνου με τον οποίο δεν θέλησαν καν να συναντηθούν! Γιατί εκτός των άλλων οι ελεγκτές είπαν ότι "όλα πάνε λάθος στα νούμερα, τίποτε δεν ισχύει από όσα είπατε από τον Ιανουάριο και μετά".

Η απάντηση ήταν ότι "είστε υπερβολικοί, πρώτα πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα προτού επιβληθούν πρόσθετα" και ότι η απόκλιση του 1 δις ευρώ που λένε ότι υπάρχει αφορά τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Από.........i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: