Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com
Ποιες ενέργειες έκανε ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων
κ. Αντωνίου για να αποφευχθεί αυτό ???
Απολύτως τίποτα !!!
Τι έχουν κάνει για αυτό το θέμα ο Σύλλογος Ξενοδόχων , Ενικοιαζομένων Δωματίων και Επαγκελματιών ???
Άφησαν όλοι πλέον οι φορείς την τύχη της Λουτροπόλεως στα χέρια και στα μυαλά του Μάκη !!!!
Ζήτω που καήκαμε !!!!
Δείτε δηλώσεις στις 29 Μαϊου 2009 του Δημάρχου Καμένων Βούρλων κ. Αντωνίου στο Mylamia News
Τα νερά της παραλίας μας Καμ. Βούρλων είναι πεντακάθαρα διαβεβαιώνει ο δήμαρχος της λουτρόπολης Μάκης Αντωνίου . Όσον αφορά την απουσία Γαλάζιας σημαίας ο κ. Αντωνίου την απέδωσε σε μια σύγχυση όπως είπε στην Εταιρία προστασίας της Φύσης που συνέδεσε την παραλία των Καμένων με αυτή της πλαζ του ξενοδοχείου Γαλήνη.
Δεσμεύτηκε όμως ότι για το 2010 ο δήμος θα διεκδικήσει με αξιώσεις όχι μια αλλά περισσότερες γαλάζιες σημαίες για τον δήμο του.
Αυτά όλα δείχνουν σήμερα ότι η σύγχυση βρίσκεται στο μυαλό του κ. Αντωνίου
και όχι στην Εταιρεία προστασίας της Φύσης !!!!!
Ανακοίνωση των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών για το 2009
Γαλάζιες Σημαίες
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, και από τους χορηγούς του προγράμματος, Alpha Βank και Όμιλος Alapis, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το έτος 2009. Με 425 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2699 ακτές και 639 μαρίνες.
Δείτε εδώ τον κατάλογο των ακτών και των μαρινών που βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία για το 2009.
Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδόχοι και camping.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με 58 χώρες - μέλη από όλες τις ηπείρους.
Στην Ελλάδα, Χειριστής του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1951, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε δράσεις προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Η χώρα μας περιβάλλεται από πανέμορφες ακτές και καταγάλανες θάλασσες. Κάτοικοι και επισκέπτες της χώρας μας χαίρονται την ομορφιά αυτή. Οι χορηγοί μας, Alpha Bank και Όμιλος Alapis, δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθησία τους σε αυτόν τον τομέα, υποστηρίζουν την προσπάθεια για τη διαφύλαξη και την αξιοποίηση των ακτών και της θάλασσας, προκειμένου να είναι χώροι ασφαλείς και να μπορούν να τις απολαμβάνουν όλοι.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, διά της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, υποστηρίζει έμπρακτα το Πρόγραμμα ”Γαλάζιες Σημαίες” μέσω της διαδικασίας ελέγχου της ποιότητας νερών κολύμβησης με το Κρατικό Πρόγραμμα “Παρακολούθηση ποιότητας νερών κολύμβησης”. Εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ συμμετέχουν εξάλλου στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγματοληψιών. Από το Κρατικό αυτό Πρόγραμμα οι διαχειριστές των ακτών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, έχουν στη διάθεση τους τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις δικές τους ακτές.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), η οποία υποστηρίζει τον θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Συμμετέχει δε και με εκπρόσωπό της στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων.
Εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων: Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ΕΟΤ, ΚΕΔΚΕ, ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ, Εθελοντές - Επιθεωρητές ακτών και μαρινών υποστηρίζουν το Πρόγραμμα ”Γαλάζιες Σημαίες”, συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, αξιολογούν τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες καθώς και τις αιτήσεις υποψηφιότητας.
Οι διαδικασίες του Προγράμματος
Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Για την ακτή υπάρχουν 29 αυστηρά κριτήρια και για τη μαρίνα 22 κριτήρια. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν στο διάστημα του καλοκαιριού τη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Προγράμματος, επισημαίνοντας προβλήματα και παραλήψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της “Γαλάζιας Σημαίας” και απόσυρση της ακτής ή μαρίνας από τη διεθνή και την ελληνική ιστοσελίδα του Προγράμματος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο. Η Εθνική Επιτροπή προωθεί στη συνέχεια, στην αντίστοιχη Διεθνή Επιτροπή, τις υποψηφιότητες οι οποίες είχαν πλήρη συμμόρφωση με τα Κριτήρια του Προγράμματος ”Γαλάζιες Σημαίες”.
Την τελική απόφαση λαμβάνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Aκτών (ΕUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.
Η ακτή ή μαρίνα που είχε βραβευθεί με το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες” το προηγούμενο καλοκαίρι για τη συμμόρφωσή της με τα Κριτήρια του Προγράμματος, έχει δυνατότητες να είναι υποψήφια για βράβευση την επόμενη χρονιά, εφόσον αποδείξει στις Επιτροπές Κρίσεων ότι πράγματι το αξίζει.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερεις κατηγορίες:
Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
•Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6 – 31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://iason.minenv.gr
•Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
•Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
•Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Οργάνωση ακτής
•Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
•Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
•Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
•Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
•Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Ασφάλεια επισκεπτών
•Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
•Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
•Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
•Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
•Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου