Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Για το έργο του Καζαντζάκη


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com


Περισσότερες από 2.000 προσωπικότητες από 69 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλοί πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, φιλόλογοι, τοπικοί άρχοντες, πρεσβευτές ελληνισμού κ.ά., έχουν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με στόχο τη σωτηρία και την προώθηση του έργου του μεγάλου μας συγγραφέα, το οποίο είναι «τραγικά παραμελημένο εδώ και πολλά χρόνια», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας.

Με την ανοιχτή επιστολή ζητείται η άμεση έκδοση, επανέκδοση και αποτελεσματική διακίνηση του έργου του μεγάλου Κρητικού, καθώς και η ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος των μεταφράσεων.

Την επιστολή υπέγραψε και ο διακεκριμένος δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα, Γιώργος Μπίζος, από το Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος απευθύνει έκκληση προς την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή, τα Πανεπιστήμια και τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ώστε να λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για την επανόρθωση της κατάστασης αυτής. Όπως επισημαίνει ο επιφανής ομογενής, ο ίδιος έρχεται σε δύσκολη θέση όταν συχνά διάφοροι συγγραφείς, ποιητές, πανεπιστημιακοί και φοιτητές φιλολογίας από τη Νότιο Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ρωτούν να μάθουν γιατί δεν υπάρχουν τα έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα στα βιβλιοπωλεία.

«Ως Πρεσβευτής Ελληνισμού, ως μέλος της Ελληνικής Κοινότητας της Νοτίου Αφρικής και ως Πρόεδρος και ιδρυτής του Νοτιοαφρικανικού Ελληνικού Εκπαιδευτικού και Τεχνικού Ινστιτούτου(South African Hellenic Education and Technical Institute -Saheti), απευθύνω αυτή την επιστολή σε όλες τις Ελληνικές Αρχές, ώστε να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για την έκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, τόσο στο πρωτότυπο όσο και σε μεταφράσεις», τονίζει ο κ. Μπίζος στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, Γιώργο Στασινάκη.

Το πρόβλημα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εκδόσεις των έργων του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, έφερε στο προσκήνιο το Συνέδριο για τις εκδοτικές τύχες του Νίκου Καζαντζάκη, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κρήτη τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Γενεύη ο κ. Στασινάκης, 52 χρόνια μετά το θάνατό του Καζαντζάκη δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία (με εξαίρεση μερικά μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας) πολλά από τα σπουδαιότερα έργα του, ενώ είναι πια σχεδόν ανύπαρκτες και οι μεταφράσεις των έργων του στο εξωτερικό.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το αίτημά μας είναι και αίτημα όλων των πολυάριθμων αναγνωστών και ειδικών ερευνητών, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, που αγαπούν το έργο του Καζαντζάκη και ενδιαφέρονται γι’ αυτό», τονίζει ο κ. Στασινάκης. Και συνεχίζει: «Πρέπει επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία να καταλάβει ότι δεν επιτρέπεται, για λόγους ιδιωτικών -και εγωιστικών- συμφερόντων, το ελληνικό και διεθνές κοινό να στερείται τη διάθεση, αλλά και τη σωστή παρουσίαση αυτού του έργου. Και είναι εξίσου ανεπίτρεπτη για την πολιτιστική εικόνα της Ελλάδος η εγκατάλειψη -στην κυριολεξία- ενός συγγραφέα που κατόρθωσε με τη μεγαλοσύνη του να γίνει γνωστός στα πέρατα της γης».

Όλες οι υπογραφές της επιστολής θα σταλούν στις ελληνικές αρχές στο τέλος Ιανουαρίου.

· Εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη σε αραβικές χώρες

Σειρά εκδηλώσεων σε αραβικές χώρες, διοργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σε συνεργασία με ελληνικές διπλωματικές αρχές και τοπικές οργανώσεις.

Οι πρώτες διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Χαρτούμ, στις 17 και 19 Ιανουαρίου. Ακολουθούν εκδηλώσεις στην Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια, 21 και 22 Ιανουαρίου και στις 24 Ιανουαρίου στο Κάιρο). Οι επόμενες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Μπαχρέιν, στις 11 Μαρτίου, στο Κατάρ, στις 13 Μαρτίου, και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι, στις 14 Μαρτίου και Αμπού Ντάμπι, στις 15 Μαρτίου).

Από......i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: