Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τ. Μπιρμπίλη: Όχι στην "τακτοποίηση" των ημιυπαιθρίων


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Σε πρόσθεση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ίση με 800 - 1000 MW σε έναν χρόνο στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις της, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash...

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα δάση της Αττικής τόνισε ότι "αποβλέπει σε δυο πράγματα. Το ένα είναι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την αυθαιρεσία, ειδικά στις καμένες δασικές εκτάσεις, με ένα μέτρο το οποίο είναι δραστικό. Και δεύτερον είναι ότι προχωράμε σε πολύ πιο αυστηρά κριτήρια για τον ορισμό του δάσους."

Για τις αντιδράσεις που υπήρξαν δήλωσε ότι προέρχονται "από τρεις μεγάλες ομάδες. Η μια, με την οποία θα μπορούσα να πω ότι κι εγώ συμφωνώ με την αντίδραση και την κριτική που έχει εκφράσει, τονίζει ότι το νομοσχέδιο είναι σε ένα βαθμό αποσπασματικό. Και πράγματι, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει πιλοτική κυρίως εφαρμογή στο πρώτο κομμάτι του νόμου, γιατί αφορά μόνο στα καμένα της Αττικής, ενώ υπάρχουν και άλλες περιοχές που έχουν υποστεί τέτοιου είδους καταστροφές. Άρα με αυτή την έννοια συμμερίζομαι την κριτική που γίνεται στο νομοσχέδιο.

Η δεύτερη ομάδα αποτελείται κυρίως από κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, μια περιοχή που ίσως σήμερα έχει τις μεγαλύτερες οικιστικές πιέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Επομένως είναι λογικό όταν σε έναν πολίτη, που λέει ότι έχω το δικαίωμα γιατί μου ανήκει ένα κομμάτι γης, του λες ότι για 12 μήνες δεν θα μπορέσεις να χτίσεις μέχρι να κυρώσω τους δασικούς χάρτες, τότε είναι σαφές ότι αυτό δημιουργεί μια κοινωνική αναστάτωση και ένα προηγούμενο.

Και υπάρχει και μια τρίτη ομάδα, η κριτική της οποίας έχει να κάνει με το νομοσχέδιο που ίσχυε μέχρι τώρα και όριζε το δάσος, όριζε τα κριτήρια του δάσους, τα οποία με το νομοσχέδιο που φέρνουμε καταργούνται και αντικαθίστανται από πολύ αυστηρότερα, κι αυτό είναι σαφής πολιτική επιλογή."

Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό ότι θα υπερψηφιστεί επί της αρχής του και από την αξιωματική αντιπολίτευση και υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να μπαίνουν κομματικές γραμμές".

Επίσης είπε ότι σε έξι με επτά μήνες περίπου θα φέρουν μια ολοκληρωμένη δασική νομοθεσία που θα βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα που έχουν κριθεί με τον προηγούμενο νόμο του 2003. «Αυτή είναι μια προθεσμία που δεν είναι τυχαία γιατί θα έχουμε και μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακριβώς για τα κριτήρια του δάσους, το τι είναι δάσος. Είναι μια συζήτηση που γίνεται πανευρωπαϊκά» τόνισε ο η υπουργός.

Τέλος για τους ημιυπαίθριους είπε "έχουμε χτίσει 100 τετραγωνικά μέτρα; Έπρεπε να έχουμε χτίσει 80 τετραγωνικά μέτρα και τα 20 κλείστηκαν παράνομα; Τότε αυτά τα 20 πρέπει να γίνουν πράσινο, πρέπει να γίνει δημόσιος χώρος. Αυτό σας το λέω ως γενική μου φιλοσοφία" και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει "τακτοποίηση" αλλά σε ενάμιση περίπου μήνα θα παρουσιαστεί η λύση την οποία τώρα επεξεργάζεται το υπουργείο.

Από..... i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: