Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ., κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:






Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2010


«Ο Υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος επανέλαβε, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την ανάγκη πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος με νέους πόρους, αποφεύγοντας όμως να εξειδικεύσει το ύψος και την προέλευσή τους.

Ως Ν.Δ. θεωρούμε ότι η αύξηση των πόρων του συστήματος είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κοινωνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η ενίσχυσή τους όμως θα πρέπει να συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με την πάταξη της κρατικής σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και από το νοικοκύρεμα των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι άκαιρη και άστοχη οποιαδήποτε σκέψη επιβολής ειδικού φόρου κοινωνικής ασφάλισης επί του εισοδήματος ή επί του τζίρου επιχειρήσεων πριν αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια αντλήσεως εσόδων από τις παραπάνω πηγές και πριν μάλιστα ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αναλογιστική μελέτη των μεσομακροχρόνιων προοπτικών του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Κάτω από συνθήκες ύφεσης, η επιβολή νέων φόρων αποτελεί το πλέον ακατάλληλο μέτρο για την άντληση εσόδων.

Η επιβολή φόρου κοινωνικής ασφάλισης δημιουργεί προηγούμενο και δίνει εσφαλμένο μήνυμα ήσσονος προσπάθειας στους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς. Μάλιστα, η ανακίνηση του θέματος αυτού τη στιγμή αυτή ενέχει τον κίνδυνο αμφισβήτησης της σοβαρότητας και αξιοπιστίας του μόλις υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο δεν κάνει καμία πρόβλεψη για την επιβολή ειδικού φόρου κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δίνει έμφαση στον εξορθολογισμό των δαπανών και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: