Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση των Οικολόγων-Πράσινων με την ΕΝΑΕ - Με αντικείμενο το σχέδιο Καλλικράτης

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Αντιπροσωπεία των «Οικολόγων Πράσινων» είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος κ. Δημήτρη Δράκο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που σχετίζονται με το σχέδιο Καλλικράτης. Στην αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχαν οι Ν. Χρυσόγελος, Ι. Κοντούλη, Κ. Διάκος, Γ. Παρασκευόπουλος και Ν. Παπαλιάκου.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για πολλά σημεία της μεταρρύθμισης. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη για ισχυρές και λειτουργικές περιφέρειες, που θα διατηρούν όμως και την εγγύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στη σημασία της πολυφωνίας στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και στην ανάγκη για προσαρμογές στο διαφαινόμενο εκλογικό σύστημα, ώστε να μην καταλήξουμε να εκπροσωπούνται σχεδόν μόνο οι μεγαλύτεροι συνδυασμοί.

Εκ μέρους των «Οικολόγων Πράσινων» ο κ. Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Συζητήσαμε για τις θέσεις της ΕΝΑΕ αλλά και για τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων. Σε πολλά σημεία υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Όλοι ενδιαφερόμαστε να υπάρξει μία μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης καταρχήν, να υπάρξει μία ουσιαστική και καλά προετοιμασμένη μεταρρύθμιση στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, να μπορέσει να λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά να δημιουργηθούν και καινούριοι θεσμοί, που και τον πολίτη θα βάλουν συμμέτοχο σ’ αυτό που ονομάζουμε βιωσιμότητα, δημοκρατία, υπευθυνότητα, αλλά και αυτοί οι νέοι θεσμοί θα δημιουργήσουν ένα καινούριο μοντέλο πρότυπο για την ανάπτυξη στη χώρα μας. Έτσι ώστε πραγματικά να υπάρξει σύγκλιση των περιφερειών, να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύεται το περιβάλλον να αναπτύξουμε κοινωνικές πολιτικές αποτελεσματικές, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα διαφθοράς και χάσματος που υπάρχει στον τομέα της δημοκρατίας. Ο διάλογος αυτός των Οικολόγων Πράσινων θα συνεχιστεί και με την ΕΝΑΕ, όπως και με την ΚΕΔΚΕ και με άλλους φορείς».



Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Με ιδιαίτερη χαρά δεχτήκαμε σήμερα τους Οικολόγους Πράσινους και συζητήσαμε το μεγάλο θέμα της Διοικητικές Μεταρρύθμισης και του σχεδίου Καλλικράτης. Πρέπει να υπογραμμίσουμε εξ’ αρχής ότι σε πάρα πολλά ζητήματα ταυτίζονται οι απόψεις μας και αυτό θέλουμε να το χαιρετίσουμε. Υπάρχουν και θέματα τα οποία είπαμε ότι μπορούμε να τα υποστηρίξουμε και με περαιτέρω συζήτηση και κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονικής περιόδου που θα ενταθεί η διαβούλευση για τα ζητήματα αυτά. Επιπλέον είπαμε ότι θα κρατήσουμε μία συνεργασία σε ζητήματα πέρα της Διοικητικές Μεταρρύθμισης που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο για να προωθήσουμε μεγάλα ζητήματα οικολογίας και περιβάλλοντος που κατά την άποψή μας χρονίζουν και πρέπει άμεσα επιλυθούν στην ελληνική περιφέρεια. Θέλω να ευχαριστήσω τους Οικολόγους Πράσινους γιατί παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και σύντομα θα έχουμε τη χαρά να κινηθούμε από κοινού σε συγκεκριμένους άξονες».

Τη σκυτάλη της συμβολής των Οικολόγων Πράσινων στο δημόσιο διάλογο για τα θεσμικά της αυτοδιοίκησης, θα πάρει σήμερα το απόγευμα ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, που θα παραστεί στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας για τον «Καλλικράτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: