Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ 61,7% ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 76,7% ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!



Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση και -αντίθετα- θετική εικόνα για τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά έχει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πραγματοποιήθηκε από 18 έως και 22 Γενάρη, σε δείγμα 2001 συνεντεύξεων, σταθμισμένων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εκλογές του Οχτώβρη).

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων:

3 Εκφράζει κατά 61,7% λίγη ή καθόλου ικανοποίηση απ' την κυβέρνηση.

3 Θεωρεί κατά 70,1% ότι η κυβέρνηση είναι μακριά απ' τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

3 Πιστεύει κατά 67% ότι υπάρχουν διαφωνίες εντός της κυβέρνησης μεταξύ υπουργών.

3 Εκτιμά κατά 62,4% ότι για την οικονομία υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση.

3 Βλέπει κατά 50,2% ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει υπόψη της τα όσα διαμηνύουν οι πολίτες μέσω της περιβόητης «διαβούλευσης».

Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανοποιημένη η κοινή γνώμη και απ' τις επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα το μήνυμα που της στέλνει είναι ακόμα πιο ηχηρό απ' αυτό που στέλνει στην κυβέρνηση, αφού:

3 Το 76,7% δηλώνει μη ικανοποιημένο απ' την αξιωματική αντιπολίτευση!

Τα καμπανάκια απ' τους πολίτες, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι... κάτι παραπάνω από ηχηρά.

Και μάλιστα ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα ούτε 4 μήνες απ' τις εκλογές. Και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση οι πολίτες τής καταλογίζουν αυτά που επισημαίνονται σχεδόν καθημερινά, δηλαδή αναξιοπιστία, πολυγνωμία, ατολμία. Και αυτό το μήνυμα θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση, αν δεν θέλει να σπαταλήσει πολύ πρόωρα το κεφάλαιο των προσδοκιών και της λαϊκής ανοχής, που της παρασχέθηκαν με τη μεγάλη εκλογική της νίκη του Οχτώβρη.

Αντίθετα πάντως με την αρνητική εικόνα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα πρόσημα και για τον Γ. Παπανδρέου και για τον Αντ. Σαμαρά είναι θετικά, αφού ο πρωθυπουργός βαθμολογείται με 6,23 (με άριστα το 10), ενώ το 49,2% δηλώνει ότι έχει τώρα καλύτερη γνώμη για τον νέο αρχηγό της ΝΔ, έναντι του 18% που λέει ότι έχει χειρότερη γνώμη γι' αυτόν.

Είναι εμφανές ότι το ηγετικό προφίλ των δύο παραμένει ισχυρό και ακόμα δεν εισπράττουν απ' τη φθορά της κυβέρνησης ο ένας και απ' την κακή εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο άλλος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, φαίνεται πως είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης, μετά τη συντριπτική ήττα του Οχτώβρη...

«Είστε ασυνεπείς»,

λέει το 70,8%!

Το 61,7% (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο απ' τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έναντι του 37% που δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι μη ικανοποίηση απ' τις κυβερνητικές επιδόσεις δηλώνει και το 35,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων τα ποσοστά δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση είναι... θηριώδη.

Ωστόσο (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) ο πρωθυπουργός βαθμολογείται με το ικανοποιητικό 6,23 (με άριστα το 10).

Επίσης (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5) το 70,1% εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν είναι κοντά στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έναντι του 28,4% μόνο, που πιστεύει ότι είναι η κυβέρνηση συνεπής με τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Και εδώ παρατηρείται ένα ποσοστό πολύ υψηλό, το 45,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι μακριά απ' τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Επίσης η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι τα όσα λέγονται και γράφονται περί διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν βάση. Συγκεκριμένα το 67% θεωρεί ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης, έναντι του 27,6% που πιστεύει ότι δεν υπάρχουν (ΠΙΝΑΚΑΣ 6).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κρισιμότερο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, την οικονομία (ΠΙΝΑΚΑΣ 7), το 62,4% θεωρεί ότι εντός της κυβέρνησης υπάρχουν δύο γραμμές, έναντι του 28,1% που έχει αντίθετη γνώμη.

Ούτε όμως και η περιβόητη «διαβούλευση» φαίνεται να έχει πείσει τον κόσμο. Η πλειοψηφία, το 50,2%, εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει υπόψη τις γνώμες που διατυπώνουν μέσω της «διαβούλευσης» οι πολίτες. Αντίθετη άποψη έχει το 41% (ΠΙΝΑΚΑΣ 8).

Ποια... αντιπολίτευση;

Αλλά τα πράγματα δεν είναι πιο... ειδυλλιακά για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ίσα ίσα είναι ακόμα χειρότερα, αφού:

Το 76,7% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) δηλώνει ότι είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο απ' τον τρόπο με τον οποίο ασκεί αντιπολίτευση η ΝΔ.

Και μόνο το 20,4% εκφράζει πολλή ή αρκετή ικανοποίηση. Μάλιστα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το ποσοστό αυτών που δεν είναι ικανοποιημένοι φτάνει το 64,7%!

Αντίθετα (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12) υπάρχει μια ικανοποιητική εικόνα για τον νέο αρχηγό της ΝΔ. Συγκεκριμένα το 49,2% δηλώνει ότι ο Αντ. Σαμαράς τον τελευταίο καιρό έχει γίνει καλύτερος, μόλις το 18% λέει ότι είναι χειρότερη, ενώ το 28,8% λέει ότι είναι ίδια όπως και πριν.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ καλύτερη γνώμη για τον νέο αρχηγό του κόμματος έχει το 69,1%, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι καλύτερη γνώμη για τον Σαμαρά εκφράζει και το 43% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ (έναντι 17% που λέει χειρότερη)...

Τέλος (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) είναι χαρακτηριστικό ότι μια μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων των τέως πρωθυπουργών απ' το κράτος.

Διαφωνία συγκεκριμένα εκφράζει το 65,6% και μόνο το 15,7% συμφωνεί.

Ενώ ένα αξιοσημείωτο 14,9% δηλώνει ότι... δεν γνωρίζει τι είναι αυτά τα ιδρύματα...


Ταυτότητα έρευνας

Ανάθεση: Εφημερίδα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 18 έως και 22 Ιανουαρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: