Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com
Η διαμάχη των τριών μεγάλων «παικτών» (ΕΕ, ΗΠΑ, ΚΙΝΑ) επισκίασε την πρώτη μέρα της Μεγάλης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη.
Το συγκινητικό VIDEO, με πρωταγωνιστές παιδιά, που άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου, δεν «άγγιξε» τις αντιπροσωπείες των μεγάλων χωρών, οι οποίες έστρωσαν ήδη το έδαφος για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
Η πρώτη εβδομάδα μπορεί να μη βγάλει αποφάσεις, όμως, είναι σημαντική αφού θα καθοριστεί το κείμενο επί του οποίου θα συζητήσουν οι ηγέτες περίπου 65 χωρών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, με την ελπίδα να υπάρξει κάποια συμφωνία. Παρών σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ήδη η ΕΕ απέρριψε την πρόταση-στόχο των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας, για τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα, με το σκεπτικό ότι είναι ανίσχυρη να εμποδίσει καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.
Κάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα να ανακοινώσει ένα πιο φιλόδοξο στόχο, για να λάβει την απάντηση από αμερικανικής πλευράς ότι η πρόταση είναι επαρκής συμπλέοντας με τα επιστημονικά δεδομένα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε έως το 2020, την περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 4% κάτω από τα επίπεδα του 1990. Φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση αυτή θα εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Μια ανακοίνωση –όπως πρότεινε η Ουάσιγκτον- ότι οι κλιματικές αλλαγές επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών, θα βοηθούσε τον Αμερικανό πρόεδρο να πείσει τους Γερουσιαστές να ψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο.
Η ΕΕ από την άλλη πλευρά έχει δεσμευτεί για περικοπές 20% για την ίδια περίοδο. Επιπλέον προτίθεται να αυξήσει το ποσοστό σε 30% με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν και άλλες χώρες σε ανάλογες δράσεις.
Ο Αντρέας Κάρλγκρεν, ο Σουηδός υπουργός Περιβάλλοντος και βασικός ευρωπαίος διαπραγματευτής στο πλαίσιο της σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ, χαρακτήρισε τις προτάσεις υποδεέστερες και υποστήριξε ότι δεν θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από 2ο C. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η ΕΕ να ενισχύσει τη μείωση των εκπομπών στο 30%.
Καταλήγοντας είπε: «Θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν ο πρόεδρος Ομπάμα ερχόταν εδώ την ερχόμενη εβδομάδα μόνο και μόνο να επαναλάβει την ίδια πρόταση. Προτιμώ να πιστεύω ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα φέρει κάτι περισσότερο».
Το Πεκίνο από την άλλη πλευρά έχει προτείνει έως το 2020 να περικόψει τις εκπομπές κατά 40% με 45%, για κάθε μονάδα του ΑΕΠ. Ο Ευρωπαίος μεσολαβητής υποστήριξε, ότι αυτό θα οδηγήσει σε γιγάντια αύξηση των εκπομπών αφού η ανάπτυξη της Κίνας υπολογίζεται στο 8% ετησίως.
Ο Τζόναθαν Πέρσινγκ, επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Κοπεγχάγη, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ εκπέμπουν μόλις το 1/5 των παγκόσμιων ρύπων, επιχειρώντας σαφώς να υποβαθμίσει την ευθύνη της χώρας του στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και επανάφερε την μακροπρόθεσμη πρόταση για περικοπές 80% έως το 2050. Κάτι όμως που έχει σχεδόν απορριφθεί από πολλές χώρες ως πολιτικός ελιγμός.
Ωστόσο ο κ. Πέρσινγκ δεν απέκλεισε ο πρόεδρος Ομπάμα να συμφωνήσει στη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών ώστε να αντιμετωπίσουν τις κλιματικέ αλλαγές.
Συμφωνία για το κλίμα ζητούν και οι επιχειρηματικοί ηγέτες
Μεγαλύτερες πιέσεις για δράση κατά των κλιματικών αλλαγών ασκούν πλέον οι επιχειρηματικοί ηγέτες που τάσσονται υπέρ μίας συμφωνίας στην Παγκόσμια Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ιδίως τώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama έχει δώσει φρέσκια πνοή στις διαπραγματεύσεις.
Σήμερα ξεκινούν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ 192 χωρών στην πρωτεύουσα της Δανίας και η απόφαση του Obama να εμφανιστεί την τελευταία μέρα βοηθά στη διασφάλιση «ενός φιλόδοξου αποτελέσματος», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Yvo de Boer.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και εταιρείες απ’ την Allianz ως την Coca Cola λένε ότι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο μπορούν να συμφωνήσουν να μπει φρένο στην αύξηση των εκπομπών ρύπων εντός 10 ετών και να αποτρέψουν αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω των 2 βαθμών κελσίου.
«Χρειαζόμαστε ένα σήμα στην Κοπεγχάγη να σταθεροποιήσουμε τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2020 και να παγιώσουμε το σενάριο των 2 βαθμών κελσίου», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Fatih Birol σε συνέντευξη του στο Bloomberg. «Όλα αυτά τα μέτρα που προτείνουμε θα φέρουν ενεργειακή ασφάλεια, επειδή θα χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο και περισσότερο καθαρή ενέργεια», δήλωσε.
Μέχρι στιγμής οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν διαμηνύσει ότι οι συζητήσει θα αποφύγουν να φθάσουν στον αρχικό στόχο να υιοθετηθεί μία Συνθήκη, ένα χρονοδιάγραμμα που μεταφέρθηκε για του χρόνου. Αν και ο Obama και ο de Boer δεν έγιναν ακριβείς τι ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη, στελέχη επιχειρήσεων και λομπίστες λένε ότι θέλουν επιτεύξιμους στόχους τους οποίους εδώ και χρόνια ζητούν περιβαλλοντιστές και επιστήμονες.
Την ίδια ώρα…..
Ένα ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία για το κλίμα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε στους οργανωτές της συνόδου της Κοπεγχάγης από την εκστρατεία κινητοποίησης για το κλίμα TckTckTck, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 οργανώσεις.
Παράλληλα, την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις κλιματικές αλλαγές αποτυπώνει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία GlobeScan για λογαριασμό του BBC.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) από τους 24.071 ερωτηθέντες πολίτες 23 χωρών απάντησαν ότι οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν ένα "πολύ σοβαρό" πρόβλημα- ποσοστό μεγαλύτερο του 44% που είχαν απαντήσει το ίδιο σε ανάλογη δημοσκόπηση της GlobeScan το 1998.
Από...i-Reporter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου