Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com
«Μήνυμα ειρήνης», με αναζήτηση πεδίων στενότερης συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αλλά και εντός της ΕΕ, έστειλαν ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ.
Συνάντηση είχε ο Γ. Παπανδρέου με τον ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο
Αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας- ΠΓΔΜ επιδιώκουν τα Σκόπια
Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και η πρόθεση είναι να συνεχιστεί στο πνεύμα της συνεργασίας που είχαν οι δύο πλευρές στο διάστημα 1999-2004, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. Ερωτηθείς για τον χρόνο επίδοσης της απαντητικής επιστολής του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, είπε ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
«Συμφωνήσαμε για μια συνεργασία και των δύο χωρών προς αμοιβαίο όφελος αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό το πνεύμα συνεργασίας στέλνει το μήνυμα ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν. Αξίζει να προσπαθήσουμε. Είναι μήνυμα ειρήνης», τόνισε ο κ. Δρούτσας.
Σε αυτό το πνεύμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου, αλλά μια τέτοια συνάντηση «θα γίνει όταν θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι απτό», όπως είπε ο κ. Δρούτσας.
Στη συνάντηση, πάντως, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες να ληφθούν πρακτικά μέτρα για τη συνεργασία των δύο υπουργών Εξωτερικών από τις αρχές του 2010.
Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό, μίλησε με θερμά λόγια για το όραμα του Ελληνα πρωθυπουργού ως προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων το 2014, ευχαρίστησε για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τη βούληση του κ. Ερντογάν για στενή συνεργασία των δύο μερών.
Για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο της ΕΕ, η ελληνική πλευρά δήλωσε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και πρόσθεσε ότι «τονίσαμε ότι οι υποχρεώσεις προς τα κράτη-μέλη πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά η πορεία προς την ΕΕ πρέπει να προχωρήσει και αυτό θα βοηθήσει και την προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας».
Κυπριακό
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακόμη περιθώρια ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για επίδειξη καλής θέλησης στο Κυπριακό, απάντησε ότι δεν ήταν αυτό το περιεχόμενο της συζήτησης και ότι η σχετική κουβέντα έγινε στο πνεύμα οι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν να διαπραγματευτούν ελεύθερα και να συμβάλουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη συνέχιση της διαδικασίας».
Ως προς την πρακτική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παράσχει τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν με κοινή ομάδα εργασίας, είπε ο κ. Δρούτσας.
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για άλλα πεδία σύσφιγξης της συνεργασίας, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα Βαλκάνια και ο κ. Παπανδρέου είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει περισσότερο την «Ατζέντα 2014».
Δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν επίσης στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο, η ελληνική πλευρά εξέφρασε ακόμη μια φορά το έντονο ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης.
Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδα
Σε διμερές επίπεδο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, μέσω των διερευνητικών επαφών και εξέφρασε την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει γρήγορα ρύθμιση και, αν χρειαστεί, μέσω προσφυγής στη Χάγη.
Η τουρκική πλευρά εξέθεσε την πρόθεση να αναπτύξει με την Ελλάδα ένα μοντέλο πολλαπλής συνεργασίας που διαθέτει ήδη με άλλες χώρες, σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η υγεία, η οικονομική συνεργασία, η προστασία του περιβάλλοντος. «Το εξετάζουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της κουβέντας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Από.....Nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου