Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Λαμία, 1 Δεκεμβρίου 2009

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφορικά με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τους νοσηλευτές που υπηρετούν με σχέση δημοσίου δικαίου στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ειδικότερα, η ερώτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Με το υπ’ αριθμόν πρωτόκολλο Υ10β/Γ.Π. 152705/ 20-11-2009, η Υπουργός Υγείας αποδέχεται τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (107/2009) η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι νοσηλευτές που υπηρετούν με σχέση δημοσίου δικαίου στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ασκούν νομίμως τα καθήκοντα του κλάδου και της ειδικότητάς τους ανεξαρτήτως αν έχουν εγγραφεί στην ΕΝΕ. Η γνωμοδότηση αυτή παραγνωρίζει ευθέως τις διατάξεις του Νόμου 3252/2004 περί συστάσεως της ΕΝΕ, ενώ αγνοεί επιδεικτικά το ρόλο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που λειτουργούν ως επαγγελματικοί σύλλογοι και προβλέπουν την υποχρεωτική εγγραφή στα μητρώα τους του συνόλου των εργαζομένων που ασκούν συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, με άμεσο και πρωταρχικό σκοπό την περιφρούρηση και θεσμική περιχαράκωση των επαγγελμάτων αυτών. Επισημαίνεται, ότι η νομιμότητα και η συνταγματικότητα της σύστασης παρόμοιων επαγγελματικών συλλόγων έχει αναγνωριστεί και από τη σταθερή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2260/1982 και 3354/1988).»

Στη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Σταϊκούρας ρωτά την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να περιφρουρηθεί ο ρόλος της ΕΝΕ, που αποτελεί τον επαγγελματικό σύλλογο των νοσηλευτών (Ν. 3252/2004), καθώς η αποδοχή της ως άνω γνωμοδότησης θα απαξιώσει το ρόλο της και θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην ήδη πολύπαθη νοσηλευτική κοινότητα των δημόσιων νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: