Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα του βουλευτή Χρ. Σταϊκούρα για την Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με Αναπηρία


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

Η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, καταδεικνύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών, που αποτελούν το 7% – 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η κοινωνική προστασία και η ενεργός ένταξη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της σύγχρονης κοινωνίας, αποτελούν στρατηγικό άξονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και υποχρέωση κάθε δημοκρατικής πολιτείας.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, ελήφθησαν σημαντικά μέτρα για την αποτροπή και άρση της περιθωριοποίησης και την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες με αναπηρία, η προσπάθεια επέκτασης του δικτύου των εθνικών ειδικών σχολείων, η κατοχύρωση του συνταγματικού δικαιώματος στη βασική εκπαίδευση, η δυνατότητα μείωσης ή και απαλλαγής των δημοτικών φόρων και τελών για άτομα με αναπηρίες, η ολοκλήρωση του έργου «Πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των Δομών Κοινωνικής Μέριμνας, μεταξύ των οποίων είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Βέβαια, η προσπάθεια της Πολιτείας, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών για τη δημιουργία ισότιμων δυνατοτήτων για όλους θα πρέπει να είναι συνεχής. Η ανάληψη, η βελτίωση και η επέκταση δράσεων και πολιτικών που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση στην απασχόληση, την κοινωνική συμμετοχή και την ισότιμη πρόσβαση σε υποδομές, αγαθά και υπηρεσίες των ατόμων με ειδικές ανάγκες οφείλουν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας.

Οι συνθήκες ομαλής ένταξης των ατόμων αυτών στον κοινωνικό ιστό αποτελούν πρωτεύοντα στόχο και αδιάψευστο κριτήριο της δημοκρατικότητας κάθε ευνομούμενης κοινωνίας. Είναι ζήτημα ισότιμης και όχι ειδικής μεταχείρισης. Όλοι εμείς, ως υπεύθυνα και ευαισθητοποιημένα άτομα της κοινωνίας, που εμπνέεται από ανθρωποκεντρικές αξίες οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα τους με σεβασμό, αγάπη και ενδιαφέρον, διασφαλίζοντας το δικαίωμα συμμετοχής στη ζωή και τη δημιουργική έκφραση για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: