Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com
Από το 2011 θα υπάρξει η πλήρης απόδοση στα έσοδα από την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, καθώς αυτό θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Στον απόηχο των δηλώσεων του σε διεθνή ΜΜΕ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων από την περικοπή κατά 10% των επιδομάτων, είπε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει μείωση 3-4% των ονομαστικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και οι λεπτομέρειες θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στις αρχές του 2010.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στον προϋπολογισμό εγγράφεται ήδη αύξηση εσόδων λόγω της ενσωμάτωσης ορισμένων αλλαγών, όπως είναι η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης και ο νέος τρόπος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται από τις αρχές του 2010 δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά, καθώς σε αυτές δεν θα αποτυπώνονται όλα τα εισοδήματα.
Τόνισε, όμως, ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο έτος κατά το οποίο τυπώνονται και αποστέλλονται στους φορολογούμενους περίπου πέντε εκατομμύρια φορολογικά έντυπα δηλώσεων εισοδήματος, και από το 2011 οι δηλώσεις θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω ΚΕΠ είτε μέσω άλλων τρόπων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των εμμέσων φόρων, λέγοντας ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα ποτά και τσιγάρα είναι αισθητά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και οι φόροι στα καύσιμα είναι χαμηλότεροι από το μέσο όρο της ΕΕ και θα υπάρξει μεσοπρόθεσμη σύγκλιση. Πάντως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά οι αυξήσεις στους ΕΦΚ θα αποτυπωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνει από το 2009 η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών από τις επιχειρήσεις και ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι στο 40%. Ερωτηθείς για τη νέα φορολογική κλίμακα είπε ότι ισχύει η δέσμευση για μια πιο προοδευτική κλίμακα και το μεγάλο στοίχημα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα η φορολογία θα αυξηθεί για τα μεγάλα εισοδήματα, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και για τις ειδικές περιπτώσεις φορολόγησης.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα πρόκειται για "ένα είδος προπληρωμής φόρου" και για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να καταβάλλουν εμπροσθοβαρώς μια υποχρέωση που έχουν στο διηνεκές απέναντι στο κράτος και εκτίμησε ότι μια παρόμοια κίνηση θα αποφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα.
Μειώνονται τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ
Το 2001 τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 21,8%. Το 2004 μειώθηκαν στο 19,6% και το 2009 στο 19%. Πρόκειται από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ, το σύνολο των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους στην Ελλάδα είναι κάτω του 20%, ενώ στην Ευρωζώνη είναι 25% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 26%.
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε -μεταξύ άλλων- ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν διότι είναι πολύ χαμηλά και ότι το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών μεσαίων εισοδημάτων και υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Οι μισθωτοί δηλώνουν μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι 11.800 ευρώ, οι επιχειρηματίες 10.400 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.000 ευρώ.
Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται:
-στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή
-στην περιορισμένη προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας
-στους ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς
-στις στρεβλώσεις που προκαλεί το ίδιο σύστημα φορολόγησης π.χ. αυτοτελής φορολόγηση, απαλλαγές χωρίς στόχευση, κλπ) και
-στην απουσία ισχυρών κινήτρων συμμόρφωσης και αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα φορολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με έξι συγκεκριμένες αρχές: Το νέο φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, απλό και διαφανές. Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα απλωθεί παντού, όπως στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στη φορολόγηση επιχειρήσεων, στη φοροδιαφυγή, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:
-γενίκευση του "πόθεν έσχες" στις φορολογικές δηλώσεις
-ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα
-κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών
-φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων
-λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων
-σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων και
-φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
Φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας
-Διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών
-Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.
Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας
-επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε.
-εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οι βασικές κατευθύνσεις είναι:
-Έλεγχος του "πόθεν έσχες" σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.
-Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
-Κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.
-Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994).
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι θα γίνει πρώτα συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Την προσεχή Τρίτη συγκαλείται η πρώτη συνάντηση των συντονιστών διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την επομένη (Τετάρτη) θα γίνει συνάντηση των ομάδων εργασίας και ταυτόχρονα αρχίζει και η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.
Από .....Nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου