Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010









Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρώτος Προϋπολογισμός της νέας Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συζητείται στη δυσκολότερη ίσως στιγμή για τη χώρα μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης με στόχο να αντιμετωπιστεί το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και ένας Προϋπολογισμός συνέπειας σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό. Η προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα αποτελεί το πρώτο βήμα στο πλαίσιο ενός τετραετούς προγράμματος που θα οδηγήσει σε δημοσιονομική σταθερότητα και στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως αναγκαία προϋπόθεση για να επανέλθει η χώρα σε πορεία ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Ολόκληρος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι παραλάβαμε μία τραγική κατάσταση στην οικονομία και το κράτος από την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Η κατάσταση αυτή άλλωστε ήταν και η πραγματική αιτία που οδήγησε τελικά στην κατάρρευσή της. Γι’ αυτό και δεν δικαιούνται οι χθεσινοί υπεύθυνοι, αυτοί που χρέωσαν τη χώρα, αυτοί που έβαλαν δύο φορές την ελληνική οικονομία σε επιτήρηση, αυτοί που καταρράκωσαν την αξιοπιστία της χώρας να εμφανίζονται σήμερα ως κατήγοροι και να μας ζητούν να συνεχίσουμε την ίδια καταστροφική πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες στις 4 Οκτωβρίου. Όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια κραυγή σωτηρίας από τους πολίτες που έβλεπαν μία Κυβέρνηση μοιραία και άβουλη να αδρανεί και να αφήνει τη χώρα έρμαιο στην καταιγίδα που όλοι βλέπουμε ότι έρχεται. Σήμερα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο το θηριώδες έλλειμμα και τα επιπλέον χρέη των 100 δις ευρώ που άφησε πίσω της η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Δίνουμε μία μεγάλη μάχη για να αποκαταστήσουμε τη σοβαρά τραυματισμένη αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των κερδοσκοπικών συμφερόντων που χρησιμοποιούν σαν όχημα την Ελλάδα με στόχο να πλήξουν την οικονομία της ευρωζώνης.
Τα έξι χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία δημιούργησαν έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, έλλειμμα αξιοπιστίας των κρατικών προϋπολογισμών, έλλειμμα αξιοπιστίας των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ακόμα και την ώρα της αποχώρησής της από την εξουσία έδινε ψευδή στοιχεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ελληνικό λαό για τα μεγέθη της οικονομίας και για την πορεία του ελλείμματος. Από το μονοψήφιο έλλειμμα για το οποίο μας μιλούσε μέχρι το διψήφιο που αποκαλύφθηκε να φθάνει στο 12,7 του Α.Ε.Π. η διαφορά είναι τεράστια με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη σύνταξη του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και στα διαπραγματευτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης που πλέον είναι ασφυκτικά.
Σήμερα συνεχίζουν την ίδια τακτική. Επιμένουν στα ψευδή στοιχεία. Αρνούνται τις ευθύνες τους και κατηγορούν όλους τους άλλους εκτός βέβαια από τον εαυτόν τους για την κατάσταση που παρέδωσαν. Κατηγορούν τις κυβερνήσεις των περασμένων δεκαετιών για το έλλειμμα και το χρέος, έχοντας βέβαια, κύριοι συνάδελφοι, επιλεκτική μνήμη, γιατί ξεχνούν την καταστροφική περίοδο της Κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη. Τώρα μάλιστα με την αλλαγή της ηγεσίας στο κόμμα τους, άρχισαν να ξεχνούν και την περίοδο της Κυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή και μιλούν σαν να έχουν προκύψει από παρθενογένεση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα σας πω ότι είστε οι μόνοι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά του τόπου. Υπάρχουν βεβαίως και χρόνιες παθογένειες στο σύστημά μας, που η κρίση τις έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια.


Όμως τα έξι χρόνια που κυβερνήσατε, είδαμε μια πελατειακή πολιτική κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και διαφθοράς, μια σκληρή και άδικη ταξική πολιτική, που πήρε από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους, που τραυμάτισε σοβαρά την κοινωνική συνοχή, χτύπησε βάναυσα τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, καταδίκασε την ελληνική περιφέρεια στην εγκατάλειψη και την υποβάθμιση, κατασπατάλησε τους κοινοτικούς πόρους και στέρησε τη χώρα μας από ευκαιρίες ανάπτυξης και αναγκαία έργα πνοής και σίγουρα από πολλές θέσεις απασχόλησης.

Σήμερα μας ζητάτε να φορτώσουμε το κόστος των δικών σας επιλογών στα κοινωνικά στρώματα που ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο. Το πάρτι τελείωσε για όλους αυτούς που κερδοσκόπησαν εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων όλα αυτά τα χρόνια, για όλους αυτούς που ευνοήθηκαν από την άδικη διανομή του πλούτου και των φορολογικών βαρών ανάμεσα στους πολίτες, για όλους αυτούς που κέρδισαν από τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τα δομημένα ομόλογα, το ξεπούλημα της δημόσιας γης, το μαύρο χρήμα και τις κρατικές προμήθειες εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και του Έλληνα φορολογούμενου.

Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε η επιχείρηση περιορισμού του τεράστιου ελλείμματος και του χρέους, που κληρονομήσαμε, να μην γίνει εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και των αγροτών, εις βάρος αυτών που δεν έχουν πια τίποτα να δώσουν.

Η κοινωνική δικαιοσύνη, ως αντίληψη και κεντρικός άξονας του Προϋπολογισμού, δεν είναι για μας μια θεωρητική έννοια. Είναι αυτό που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, την οποία έχουμε ανάγκη ως χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας.
Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις διεθνείς αξιολογήσεις, αλλά έχουμε τη δική μας στρατηγική, για την οποία έχουμε πάρει την εντολή του ελληνικού λαού. Επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο που απαιτεί αποφασιστικές συγκρούσεις, με κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες, με πρακτικές, αντιλήψεις και συμφέροντα που εμποδίζουν την ορθολογική αλλά και δίκαιη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων υπέρ του ελληνικού λαού.
Επιλέγουμε αλλαγές και τομές στο κράτος, στη διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα, αλλαγές που δεν τόλμησε να κάνει καμία Κυβέρνηση στο παρελθόν, προκειμένου να μπει η χώρα μας σε μια εντελώς διαφορετική πορεία. Επιλέγουμε τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την τόνωση της αγοράς, τη στήριξη της περιφέρειας και τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την πράσινη οικονομία.

Υπό τις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σύνταξη του Προϋπολογισμού ήταν ένας πραγματικός άθλος για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και μάλιστα με μηδενικά χρονικά περιθώρια. Δείχνει την κατεύθυνσή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται διαρθρωτικές αλλαγές και αναθεωρήσεις. Άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, καθημερινά αποκαλύπτονται νέα μαύρα στοιχεία για την κατάσταση που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία.
Παραμένει ωστόσο η αφετηρία για την αποκατάσταση του χαμένου κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσον αφορά τις βασικές μας επιλογές και προτεραιότητες.

Πίσω από τους αριθμούς του Προϋπολογισμού υπάρχουν οι αρχές και οι ιεραρχήσεις μας, οι αξίες μας και οι αντιλήψεις μας, τα «ναι» και τα «όχι» της νέας Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η περιστολή των δαπανών αποτελεί το ένα σκέλος της προσπάθειάς μας για τη μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό. Το άλλο σκέλος είναι η αύξηση των εσόδων. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 μειώνονται κατά 4,2 δισ. ευρώ ή 1,7% του Α.Ε.Π..

Η συνολική μείωση των δαπανών προέρχεται κυρίως από τρεις πηγές:
Πρώτον, τα 2,3 δισ. ευρώ ή 0,9% του Α.Ε.Π. εξοικονομούνται από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού και πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των προϋπολογισμών που έχουμε μείωση των πρωτογενών δαπανών. Δεύτερον, τα 500 εκατομμύρια ευρώ ή 0,2% του Α.Ε.Π. προέρχονται από τη μείωση των δαπανών για παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και τρίτον, το 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του Α.Ε.Π. οφείλεται στη μείωση των δαπανών για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των πρωτογενών δαπανών επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την περιστολή των λειτουργικών δαπανών, που φθάνει στο ύψος του 10,8%.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποτίθεται ότι θα περιόριζε το σπάταλο κράτος και θα εξοικονομούσε 10 δισ. ευρώ, όπως έλεγε το 2003 ο κ. Καραμανλής. Αντί γι’ αυτό αύξησε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 21,5% από το 2008 μέχρι το 2009.
Με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών επιτυγχάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διάθεση επιχορηγήσεων σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας τους, στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και στον ΕΛΓΑ για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, στον ΟΑΕΔ για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε σταδιακά να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, στους Οργανισμούς και τα Ιδρύματα υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Μια δεύτερη κατηγορία πρωτογενών δαπανών που μειώνεται, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2009, είναι οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για μείωση των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, όπως βιάστηκαν να εκτιμήσουν κάποιοι. Οι δαπάνες αυτής της κατηγορίας εκτροχιάστηκαν εντελώς μέσα στο 2009, χωρίς βέβαια κανένα αντίκρισμα για τους πολίτες, για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος ήταν η τεράστια εισφοροδιαφυγή, η κατάρρευση του συστήματος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο 2009, η αδρανοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, η τεράστια σπατάλη που δημιούργησε τα μεγάλα χρέη των νοσοκομείων και καταχρέωσε τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσα βέβαια σε συνθήκες αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και ανομίας.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ξέφυγε από κάθε έλεγχο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φόρτωσε τελικά τα βάρη στον Προϋπολογισμό και στον Έλληνα φορολογούμενο, με μια υπέρβαση δαπανών που ξεπέρασε τα 2,7 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δραστική καταπολέμηση της σπατάλης σε δαπάνες για φάρμακα και στις προμήθειες των νοσοκομείων, με μια σειρά μέτρων και θεσμικών παρεμβάσεων.
Ο Προϋπολογισμός του 2010, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2009, καταγράφει τελικά πραγματική αύξηση των κονδυλίων για ασφάλιση και κοινωνική προστασία σε ύψος σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει ταυτόχρονα και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών και την τήρηση των βασικών μας δεσμεύσεων για την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ σε ποσοστό 1% επί του Α.Ε.Π., για την κάλυψη των αναγκών των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων, για την κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, την κατανομή των επιδομάτων πρόνοιας, το ΕΚΑΣ, τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος σε τρίτεκνες οικογένειες, τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών και την καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τη κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν προχωρά σε πλήρες πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, όπως θα έκανε η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, αν είχε κερδίσει τις εκλογές. Εφαρμόζουμε εισοδηματική πολιτική που προβλέπει αυξήσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις που είναι κάτω από 2.000 ευρώ, ώστε να καλύπτονται οι απώλειες από τον πληθωρισμό.

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι γι’ αυτό. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τεράστιο πρόβλημα που έχουν όλα τα νοικοκυριά. Ωστόσο υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η συγκεκριμένη επιλογή, κύριοι συνάδελφοι, ήταν μονόδρομος. Για το λόγο αυτό οι σχετικές δαπάνες του Προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 2,8% όμως, την ίδια στιγμή περιορίζονται τα κονδύλια που δίνονται για υπερωρίες και διάφορα άλλα επιδόματα.
Ενόψει του στόχου για τον περιορισμό του ελλείμματος εφαρμόζουμε την αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο για το 2010, εκτός από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της προστασίας του πολίτη που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής μας. Πολιτική μας από το 2010 είναι να υπάρχει μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο και περιορισμός μέχρι και κατά το 1/3 των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα.

Είναι επιλογές δύσκολες, άλλοι μπορούν να πουν ότι είναι επιλογές αυστηρές, αλλά σίγουρα είναι επιλογές αναγκαστικές. Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν αφήσατε πολλά περιθώρια στη σημερινή Κυβέρνηση για να έχει και άλλη πολιτική στον τομέα αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η εφαρμογή ενός νέου τολμηρού και αξιόπιστου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, τόσο στο πλαίσιο των εσόδων όσο και των δαπανών. Ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι μόνο το ξεκίνημα της διαδικασίας εξορθολογισμού, ανακατανομής και ελέγχου των δημοσίων δαπανών, ώστε να μπει τέλος στη σπατάλη και την αδιαφάνεια των δημόσιων οικονομικών.

Είναι παράλληλα όμως, και ένας από τους τελευταίους Προϋπολογισμούς που συντάσσονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Χάρηκα πολύ όταν ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο συνάδελφος κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια άλλη σύνταξη του Προϋπολογισμού. Εμείς το κάνουμε, αλλά περίμενα απ’ αυτό το Βήμα –και γι’ αυτό και για πολλούς άλλους λόγους- να πει και ένα συγνώμη διότι δεν προχώρησαν στις σωστές αλλαγές, τις οποίες θα έπρεπε να κάνουν. Και βέβαια να ζητήσει κι ένα συγνώμη από τον ελληνικό λαό και όχι να προσπαθεί να πείσει απ’ αυτό εδώ το Βήμα τον ελληνικό λαό ότι για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φταίνε οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ στη δεκαετία του ’80.

Κύριοι συνάδελφοι, εμείς τολμούμε και προχωράμε, όπως είπα, για να συντάξουμε τον Προϋπολογισμό με ένα νέο τρόπο. Κι αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει να ανταποκριθούμε στις σημερινές δημοσιονομικές απαιτήσεις. Χρειάζεται αλλαγή στο σύστημα κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του Προϋπολογισμού.

Μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια περνάμε σταδιακά στο μετασχηματισμό του Προϋπολογισμού του κράτους σε προϋπολογισμό προγραμμάτων με τη μορφή τριετών συμβολαίων. Μέσα από τη μεταρρύθμιση αυτή επιδιώκεται: Πρώτον, η ενίσχυση της ευθύνης και της λογοδοσίας κάθε διαχειριστή δημόσιων πόρων, είτε μιλάμε για το στενό είτε για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τους φορείς της αυτοδιοίκησης μέχρι και τα πανεπιστήμια.

Δεύτερον, η σαφής απεικόνιση της δραστηριότητας κάθε φορέα, ώστε ο προϋπολογισμός του να συνάδει με το επιχειρησιακό του σχέδιο στο πλαίσιο μετρήσιμων στόχων με παράλληλη παρακολούθηση και αξιολόγηση ποσοτικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων.
Και τρίτον, ο προγραμματισμός των δαπανών σε ρεαλιστική, διαφανή και αξιόπιστη βάση, ώστε οι φορολογούμενοι πολίτες να γνωρίζουν που ακριβώς πάνε οι πόροι και να μην χάνονται σε μαύρες τρύπες που ποτέ δεν γεμίζουν ή σε στόχους που δεν προσφέρουν κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα συσταθεί στη Βουλή Σώμα Ελεγκτών για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και των δαπανών, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Έως τα μέσα του 2010 θα λειτουργήσει ενιαία Αρχή πληρωμής όλων των μισθών στο δημόσιο για τον έλεγχο της δαπάνης σε μισθούς.

Κύριοι συνάδελφοι, η προσπάθεια που ξεκινά με το νέο Προϋπολογισμό είναι να θέσουμε υπό έλεγχο όλα όσα ήταν εκτός ελέγχου μέχρι σήμερα και να περάσουμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια προσπάθεια που απαιτεί συνέπεια, επιμονή και συνεχή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες, ώστε να διαμορφώνονται οι αναγκαίες συνθήκες συναίνεσης για το εθνικό συμφέρον της χώρας.
Γνωρίζουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ως Έλληνες, όμως, έχουμε μάθει στα δύσκολα να κάνουμε τις υπερβάσεις μας και να παλεύουμε ενωμένοι. Αυτό έχει δείξει ακόμα και η πρόσφατη ελληνική ιστορία. Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε και τελικά θα τα καταφέρουμε για άλλη μία φορά. Το έχουμε αποδείξει και στη δεκαετία του 1980 και στη δεκαετία του 1990. Θα το αποδείξουμε και σε αυτή τη δεκαετία, ότι μπορούμε και να πετύχουμε την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και βέβαια, να καλύψουμε και όλες τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: