Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις stage στο Δημόσιο

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση stage στο Δημόσιο, ενώ θα επανεξεταστούν και όσες έγιναν προεκλογικά, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

"Για την τύχη των όσων εργάζονται θα υπάρχει διαβούλευση" είπε ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για όσους εργάζονται σε καθεστώς stage στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν τυχόν προσλήψεις με συμβάσεις stage που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, να ακυρωθούν.

Ερωτηθείς αν μπορούν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους εκείνοι που είχαν 24μηνη σύμβαση, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο νόμο που να μπορεί να θεμελιώνει δικαίωμα μονιμοποίησής τους.

Σε ερώτηση για το αν μπορούν όσοι έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες της σύμβασης να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με 50% μοριοδότηση, όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο εκπρόσωπος είπε ότι “διαφωνήσαμε και ως αντιπολίτευση με το νόμο της ΝΔ και με ένα μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης”. Τόνισε δε ότι "θα αλλάξουμε τον νόμο.

Πρόσθεσε ότι “τα προγράμματα stage τα βλέπουμε με τελείως διαφορετική ματιά” και πως “θα βάλουμε εκείνες τις δικλείδες και τις εγγυήσεις στον ιδιωτικό τομέα ώστε να επιτελούν το ρόλο τους”. Εξ άλλου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι “μέλημα” της κυβέρνησης είναι να μη χαθούν μόνιμες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα με την αντικατάστασή τους από θέσεις μέσω προγραμμάτων stage.

"Stop" και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των stage στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι φειδωλή στην έγκριση συμβάσεων έργου μέχρι την κατάργησή τους, και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, δήλωσε πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν 8.000 εργαζόμενοι σε stage εκ των οποίων 2.500 με 3.000 προσελήφθησαν προεκλογικά, ενώ 15.000 εργάζονται με συμβάσεις έργου. Ο κ. Μπαλασόπουλος ζήτησε μάλιστα να σταματήσουν οι "νέες στρατιές συμβάσεων" και τέθηκε υπέρ των μόνιμων θέσεων εργασίας.

Κυβερνητική σύσκεψη για τα stage

Κυβερνητική σύσκεψη για τα προγράμματα stage με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων θα ζητήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως προανήγγειλε.

Την αντίθεση του στο ενδεχόμενο μονιμοποίησης μέσω stage εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας. "Αν οποιοσδήποτε σκέφτεται ότι μπορούν τα προγράμματα stage αυτή η βαρβαρότητα, αυτή η κατάρα για την ελληνική κοινωνία να επιβραβευτεί με μονιμοποίηση τότε όλες οι διακηρύξεις για διαφάνεια και για αξιοκρατία, πάνε στο καλάθι των αχρήστων" δήλωσε.

"Η μη ανανέωση των συμβάσεων 12.000 νέων ανθρώπων, που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας (Stage), καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στους νέους και το κοινωνικό σύνολο" σημειώνει σε δήλωση του ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος.

Από ....Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: