Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Τι γράφουν οι τοπικές εφημερίδες για τον Μαλιακό

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Σάλο έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία, η δημοσιοποίηση της επιστολής του ΠΑΚΟΕ προς τον Δήμαρχο Λαμιέων με τις παρατηρήσεις από την έρευνα που έκανε που μιλάει για μόλυνση στον Μαλιακό.
Τοπικές εφημερίδες και ραδιόφωνα ασχολούνται με το θέμα σε αντίθεση με τα τοπικά ή περιφερειακά κανάλια που πέρασαν το θέμα στο "ντούκου"...





Ακόμη και το τοπικό ραδιόφωνο "Λαμία FM1" που στήριξε νομάρχη και δήμαρχο στο θέμα του Μαλιακού και που τόσο είχε αμφισβητήσει τις αποκαλύψεις και τον αγώνα που κάναμε για τον Μαλιακό με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και σε δημοψήφισμα για την αξιοπιστία των τοπικών μπλογκς (αλλά πήρε την απάντησή του), αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρο το μεσημεριανό του δελτίο ειδήσεων, στην επιστολή του ΠΑΚΟΕ που απέκρυψε ο Δήμαρχος Λαμιέων.
Βέβαια φρόντισε να "χαϊδέψει" και πάλι τα αυτιά Νομάρχη και Δημάρχου αλλά και το ότι το έκανε θέμα, πάλι καλό είναι αφού έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες ακούγοντας όλες τις πλευρές να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Διαβάστε τι λέει η επιστολή του ΠΑΚΟΕ στον Δήμαρχο κ. Κοτρωνιά:

Έρευνα του ΠΑΚΟΕ
Η έρευνα του αυτή (Μάιος – Ιούνιος 2009) και συγκεκριμένα τα στάδια της δειγματοληψίας και ανάλυσης διήρκεσαν δυο μήνες, το στάδιο της επεξεργασίας και σύνταξης 1½ μήνα και τώρα είναι έτοιμη.

Τα βασικότερα στοιχεία αλλά και τα ανησυχητικά είναι:
α. Μικροβιακό φορτίο σε κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους.
Αυτές είναι και οι παράμετρες που η Ε.Ε. έχει οριοθετήσει για την επικινδυνότητα των νερών κολύμβησης και αλιείας (κολοβακτηρίδια 250/100ml νερού και εντερόκοκκοι 100/100ml νερού), βρέθηκε στα … είκοσι έξη (26) σημεία δειγματοληψίας κατά μήκος του Μαλιακού Κόλπου αριστερά και δεξιά του ΔΕΛΤΑ του Σπερχειού 8 και 12 km αντίστοιχα, κατά μέσο όρο το 82 % των δειγμάτων ξεπέρασε κατά 150% τα ανώτατα επιτρεπτά όρια
Αυτό το γεγονός ενδεικτικά σημαίνει:

Ι. Ανεπεξέργαστα αστικά λύματα ή βιομηχανικά απόβλητα (ελαιουργεία, συσκευαστήρια, βιομηχανίες χαρτιού κ.α.) πέφτουν κατά μήκος αυτής της ακτογραμμής των 20 και πλέον χιλιομέτρων.
Ιδιαίτερα τα απόβλητα από χαρτοβιομηχανίες με υψηλό B.O.D δημιουργούν πολύ εύκολες συνθήκες για υπέρβαση των μικροβιολογικών φορτίων. Τα ποσοστά συμμετοχής αστικών ανεπεξέργαστων λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων είναι 80% και 20% αντίστοιχα.

ΙΙ. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα χερσαίες πηγές μόλυνσης του Μαλιακού που προέρχονται από χοιροτροφεία, βουστάσια, οικισμούς, χωρίς αποχετευτικό και βιολογικό καθαρισμό και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

β. Φυσικοχημικές παράμετροι
Η οξύτητα, το διαλυμένο οξυγόνο, θολερότητα είναι υπερβατικές και συγκεκριμένα:
1) Η οξύτητα (PH) είναι πάνω από τις 8,3 μονάδες που σημαίνει ότι στα περισσότερα σημεία (20) οι τιμές κυμαίνονται από 8,5 – 9,2. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυξημένες συγκεντρώσεις (PO4) αλάτων που σημαίνει απορρυπαντικά ή ανόργανα λιπάσματα ή σε υδροξυλιόντα (OH-) που σημαίνει αλκαλίωση του οικοσυστήματος ή έλλειψη διαλυμένου οξυγόνου
2) Το Διαλυμένο οξυγόνο (DO) σχεδόν σε όλα τα δείγματα οι τιμές του κυμάνθηκαν από 3,3 – 7,4 mg/lt σημαίνει ότι το νερό είναι υποξυγονομένο με μεγάλη πιθανότητα οι ομαδικοί θάνατοι ψαριών να οφείλονται στο γεγονός αυτό (όριο >7mg/lt)
3) Η θολερότητα σε όλα τα δείγματα κυμάνθηκε από 3-5 μονάδες με όριο την μια μονάδα. Και αυτό είναι ένα γεγονός που δηλώνει ότι φερτά υλικά (οργανικά και ανόργανα) μεταφέρονται στην θαλάσσια αυτή περιοχή.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα δείγματα πάρθηκαν από το ίδιο σημείο τρεις φορές με σχεδόν μηδενικό κυματισμό.

γ. Χημικές παράμετροι
Δυο ομάδες χημικών παραμέτρων μετρήθηκαν. Η πρώτη ομάδα ήταν των νιτρικών,
φωσφορικών, θειικών ιόντων και η άλλη των βαρέων μετάλλων (Cr,N1,Fe,Cr+6,Hg)
Στην πρώτη ομάδα διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στο εξασθενές χρώμιο, Νικέλιο, σίδηρο και υδρογόνο σε ποσοστό των σημείων δειγματοληψίας 45%.
Τέλος αυτή η μελέτη καταδεικνύει το πρόβλημα της αλλαγής του θαλασσινού οικοσυστήματος του Μαλιακού, που δυστυχώς αποτελεί και περιοχή ‘Natura’ και την ευαισθησία και την αδυναμία των μικροοργανισμών να συντηρήσουν το οικοσύστημα σε ισορροπία,

1) Κατά την γνώμη του ΠΑΚΟΕ το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει με την ανάδειξη του να λυθεί και όχι να κουκουλωθεί. Όλοι οι φορείς της ευρύτερης περιοχής να συζητήσουν και να καταλήξουν σε συγκεκριμένη πορεία δράσης και όχι να κατακερματίζονται οι διάφορες απόψεις σε επίρριψη ευθυνών από τις διάφορες πλευρές.
Πιστεύουμε όμως κύριε Δήμαρχε ότι έχετε την τόλμη και την ευθυκρισία για να μπορέσετε να διευθύνετε τέτοιες συζητήσεις και για αυτό, σας προτείνουμε να δώσετε μια συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ και με όσους άλλους φορείς το επιθυμούν, ούτως ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες και να προχωρήσει η υπόθεση του Μαλιακού, που πλέον είναι Εθνική υπόθεση.

2) Ελπίζουμε η Νομαρχία να αναλάβει τις ευθύνες της, σε ελεγκτικό και ουσιαστικά
γνωμοδοτικό προς την περιφέρεια επίπεδο.

Σχόλιο: Βέβαια τώρα πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τι λέει ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Χριστοδουλάκης για τα όσα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος κ. Κοτρωνιάς, περί φιλικής επιστολής ή για τα όσα ισχυρίζεται ο Νομάρχης κ. Χειμάρας.

Από ..LamiaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: