Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

«Πράσινους δείκτες» ζητούν οι υπουργοί Περιβάλλοντος

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Περιβάλλον - Ενέργεια - Οικολογία

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθιερώσει οικονομικούς δείκτες με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται η πρόοδος που συντελούν τα κράτη μέλη για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα κράτη για το ΑΕΠ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση στην οποία στην οποία βρίσκονται, ούτε δείχνουν πώς αναδιανέμεται ο πλούτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Οδηγία για την ανάπτυξη νέων οικονομικών και κοινωνικών δεικτών σχετικά με την ευημερία των εθνών.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Περιβάλλοντος επικροτούν τις κινήσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και ζητούν την καθιέρωση ισχυρών, αξιόπιστων και διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομικών δεικτών, για την μέτρηση των βημάτων προόδου προς την πράσινη οικονομία.

Οι δείκτες αυτοί θα είναι συμπληρωματικοί του ΑΕΠ και θα εστιάζουν στον ρόλο των οικοσυστημάτων ως προς την ευημερία των εθνών.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος σχεδιάζουν να καθιερώσουν έναν πίνακα που θα απεικονίζει την πρόοδο των κρατών μελών αναφορικά με την ενσωμάτωση και τη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διεθνής ΜΚΟ Greenpeace χαιρέτισε την απόφαση των υπουργών να εντάξουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου τους, στις 21 Οκτωβρίου, δυο μήνες μετά τη σχετική οδηγία της Κομισιόν.

«Απαιτείται μετάβαση στην πράσινη οικονομία για να καταπολεμήσουμε ταυτόχρονα την οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για το econews.gr Φ.Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: