Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Τι πρέπει να γίνει για ουσιαστική πρόοδο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Δυστυχώς και στην πρόσφατη Διεθνή Σύνοδο στη Μπανγκόκ, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν, στο βαθμό που να δικαιολογούν αισιοδοξία, ότι στην Κοπεγχάγη θα μπορέσει να συνταχθεί το διάδοχο πρωτόκολλο του Κιότο, με καθολική αποδοχή.

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα. Η επόμενη προπαρασκευαστική Σύνοδος, έχει οριστεί από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου, στη Βαρκελώνη πριν από τη μεγάλη Σύνοδο της Κοπεγχάγης 7-18 Δεκεμβρίου 2009 .

Η αδυναμία των ανεπτυγμένων χωρών να δεσμευτούν σε δραστικές μειώσεις εκπομπών ως το 2020 και να καταθέσουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, κινδυνεύει να οδηγήσει τις τελικές διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης σε ολοκληρωτική αποτυχία.

Τα βλέμματα όλων έχουν πλέον στραφεί στον Πρόεδρο Ομπάμα και τις ΗΠΑ, οι οποίες έως τώρα προσπαθούν να επιβάλλουν τους δικούς τους εσωτερικούς περιορισμούς στη διεθνή κοινότητα, περιορισμούς οι οποίοι κατά κύριο λόγο έχουν επιβληθεί από το εγχώριο λόμπι του άνθρακα.
Αλλά και η κλιματική πολιτική της ΕΕ είναι κατακερματισμένη. Η έλλειψη ενός ισχυρού στόχου μείωσης των εκπομπών, η απουσία ουσιαστικών χρηματοδοτικών προτάσεων, αλλά και οι εσωτερικές τριβές σχετικά με το επιθυμητό ύφος της τελικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, έχουν παγιώσει τη δυσπιστία των αναπτυσσόμενων χωρών για την όλη διαδικασία.

Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής 29 – 30 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες ακολουθώντας το παράδειγμα της Νορβηγίας, η οποία στις 7 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εκπομπές της κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη μίας ουσιαστικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες, επιμένουν ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει:

Οι ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, κατά τουλάχιστον 40% ως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990

Να δεσμευθούν για τον τερματισμό της αποδάσωσης των τροπικών δασών του πλανήτη ως το 2015.

Να δεσμευθούν σε χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον €110 δις ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις προσαρμογής και μετριασμού των κλιματικών αλλαγών και τερματισμού της αποδάσωσης.

Από i-Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: