Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη ιδιωτών σε τράπεζες. Ολο το νομοσχέδιο

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Της Μανταλένας Πίου

Eν αναμονή των θέσεων των τραπεζών, ο δημόσιος διάλογος για το νομοσχέδιο προστασίας των δανειολειπτών, που λήγει την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, περνά σήμερα στην τρίτη ημέρα της διαβούλευσης , έχοντας ήδη συγκεντρώσει εκατοντάδες σχόλια και προτάσεις κυρίως από πολίτες.

Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα) που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των οφειλών τους προς τις τράπεζες να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών ή ακόμα και από το σύνολο των χρεών σε περιπτώσεις, που συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, ενώ προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τον Τειρεσία, τις μεταχρονολογημένες επιταγές, το ΤΕΜΠΜΕ κ.λπ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 400.000 και φθάνουν σε αξία στα 9,3 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 115,58 δισ. ευρώ που αγγίζουν τα χρέη των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, στην πενταετία 2003 - 2008 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 190%, ενώ μέσα σε ένα χρόνο από το 2007 στο 2008 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 6% του συνόλου ανέβηκαν στο 6,9%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να μην είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, η αύξησή του όμως τα τελευταία χρόνια είναι ανησυχητική...[...]

Από....Citypress-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: