Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Άρθρο Παρέμβαση του βουλευτή κ. Σταϊκούρα για τη ΛΑΡΚΟ

Αναρτήθηκε από enegoipoliteskv.blogspot.com



Η ιστορική και στρατηγικά σημαντική για την Ελληνική βιομηχανία μεταλλευτική επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ έχει εισέλθει σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς ενδογενείς (παραγωγικές αδυναμίες και διαχειριστικές αστοχίες) και εξωγενείς (κόστος συντελεστών παραγωγής και διεθνείς τιμές προϊόντος) παράγοντες συνετέλεσαν στη διόγκωση των χρονιζόντων προβλημάτων της επιχείρησης.
Προβλήματα τόσο σε οικονομικό (όπως καταδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας), όσο και σε λειτουργικό (όπως δείχνουν τα πρόσφατα τραγικά εργατικά δυστυχήματα) επίπεδο που θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη βιωσιμότητα...

... της επιχείρησης, παρά τις συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και την προώθηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων.
Το μέλλον όμως της επιχείρησης απαιτεί υπεύθυνες αλλαγές και δραστικές προσαρμογές με έγκαιρο προγραμματισμό, αποτελεσματικό σχεδιασμό, σωστή ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των ενδιαφερόμενων μερών. Απαιτεί διορατικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όλες τις θέσεις απασχόλησης και την ασφαλή λειτουργία της επιχείρησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση, με δεδομένη και την αδυναμία κεφαλαιακής ενίσχυσης της επιχείρησης από τους λοιπούς μετόχους της εταιρείας, προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ. Διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Από την εν λόγω διαδικασία το Δημόσιο, το οποίο και πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό του στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης, οφείλει να εξασφαλίσει τη σύνταξη και εκπόνηση ενός δεσμευτικού, βιώσιμου, μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου από τον δυνητικό στρατηγικό επενδυτή, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.
Παράλληλα, και ανεξάρτητα από την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων, απαιτείται από την Πολιτεία η επισταμένη, συστηματική, ουσιαστική και πλήρης επανεξέταση των συνθηκών εργασίας, συντήρησης και ασφάλειας της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης, ώστε να διαμορφωθεί άμεσα ένα καλύτερο, σύγχρονο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζομένους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρώ σημαντική πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον έλεγχο των συνθηκών λειτουργίας του εργοστασίου.
Οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, εκτιμώ ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της λειτουργίας και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που αναδεικνύει και αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας και αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα του Νομού μας.
Συνεπώς, διατηρώντας θέση και στάση ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους και την εταιρεία, θέλω να υπογραμμίσω και να επαναλάβω, όπως έκανα και σε όλες τις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, την αμέριστη και σταθερή αρωγή μου σε πρωτοβουλίες και επιλογές που εγγυώνται τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την ευημερία των εργαζομένων της, την περιφερειακή ανάπτυξη και την πρόοδο της εθνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: