Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών από τον βουλευτή κ. Ηλ. Καλλιώρα

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com



Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών, έκανε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Ηλίας Καλλιώρας, μετά από γραπτά αιτήματα και αναφορές που έκαναν ομάδες καπνοπαραγωγών, στην οποία, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, απάντησε...

"Όπως είναι γνωστό, ο καπνός εντάχθηκε στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ κατά το 2004 μαζί με το βαμβάκι και το ελαιόλαδο, τα λεγόμενα μεσογειακά προϊόντα, στην οποία προβλέπεται ότι από το 2010, το 50% των κονδυλίων των άμεσων ενισχύσεων που αφορούσαν τους καπνοπαραγωγούς, μεταφέρονται στο Β’ πυλώνα της ΚΑΠ για στοχευμένες δράσεις σε Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης υπέρ των καπνοπαραγωγικών περιοχών.
Με τη μεταρρύθμιση του 2004 προβλεπόταν ότι τα ποσά που λαμβάνουν οι παραγωγοί από τις ενισχύσεις του καπνού παραμένουν ως είχαν στην ιστορική περίοδο 2000-2002 στο δημοσιονομικό φάκελο του τομέα. Μέχρι και το 2009, τα ποσά αυτά χορηγούνται στο σύνολό τους υπό μορφή Δικαιωμάτων Αποδεσμευμένης Ενίσχυσης, ενώ προβλέπεται μείωσή τους κατά 50% (ήτοι 189 εκατομμύρια περίπου ευρώ) από το 2010 και μετά. Τα ποσά που περικόπτονται προβλέπεται να διατεθούν, μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, υπέρ των καπνοπαραγωγικών περιοχών και υπέρ των καπνοκαλλιεργητών της ιστορικής και μόνο περιόδου (2000-2002).
Αυτή η μεταφορά των διατεθέντων υπέρ του καπνού κονδυλίων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα (από το 2010 και μετά), θα έχει ασφαλώς δυσμενείς επιπτώσεις στο άμεσο εισόδημα των παραπάνω συγκεκριμένων παραγωγών. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα αντιτάχθηκε σθεναρά στη ρύθμιση αυτή και στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επανεξέταση (μέσω του «ελέγχου υγείας») της ΚΑΠ, έθεσε και διαπραγματεύθηκε επανειλημμένα, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, το θέμα της διατήρησης των κονδυλίων του καπνού στον Α’ πυλώνα.
Τελικά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε στις 20.11.08 τελική συμβιβαστική πρόταση για τον «Έλεγχο Υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το θέμα του καπνού.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, όπως συμπεριελήφθη στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, υπήρξε θετικό για τους καπνοπαραγωγούς της χώρας μας. Και τούτο διότι, μέχρι το 25% των μεταφερόμενων ποσών θα καταβάλλεται και πάλι άμεσα μέχρι το 2013 σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, έστω και μέσα από το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Β’ πυλώνα. Δηλαδή, ποσό που ξεπερνά το 70% του συνόλου της ενίσχυσης θα καταβάλλεται άμεσα μέχρι το 2013 σε όλους τους καπνοπαραγωγούς. Το δε υπόλοιπο 25%, θα αποδίδεται στους καπνοπαραγωγούς ή στις καπνοπαραγωγικές περιοχές μέσα από γενικότερες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ήδη καταρτίσει τομεακό πρόγραμμα με 8 επιμέρους μέτρα που αφορούν τη βελτίωση της κατάστασης των καπνοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων και αναμένεται με την οριστικοποίησή του να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Συνεπώς, καταβάλλεται πράγματι κάθε προσπάθεια για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας και όσων συνεχίζουν να παράγουν καπνό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν τίθεται θέμα απώλειας των χρημάτων αυτών για τους (πρώην και νυν) καπνοπαραγωγούς. Αντιθέτως, αν αναγνωρίσουμε ότι η αγοραία τιμή του καπνού είναι πολύ χαμηλή, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η στροφή προς την αγροτική ανάπτυξη θα μπορέσει να βοηθήσει τους παραγωγούς να στραφούν προς πιο κερδοφόρες δραστηριότητες.
Θα πρέπει πάντως, να ληφθεί υπόψη ότι με την αποσύνδεση των ενισχύσεων από το παραγόμενο προϊόν, οι γεωργοί είναι ελεύθεροι να καλλιεργήσουν ότι επιθυμούν, μεγιστοποιώντας την πρόσοδό τους. Έτσι λοιπόν οι ενεργοί ή τέως καπνοπαραγωγοί θα στραφούν προς την αγορά για να βρουν τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους, είτε προέλθει από τον καπνό είτε από άλλα προϊόντα, έχοντας εξασφαλίσει την επιδότηση από τα δικαιώματα και έχοντας μια παλέτα αναπτυξιακών μέτρων σχεδιασμένων για την περιοχή τους, ώστε να στηριχθούν κατά τη μεταβατική περίοδο ενδεχόμενης αλλαγής στις αγροτικές τους δραστηριότητες.
Τέλος, για τον τομέα του καπνού, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι, εάν τελικά ο καπνός δεν εντασσόταν στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ήταν προδιαγεγραμμένη η εξάλειψη της παρεχόμενης από την ΚΑΠ στήριξης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και ιδίως με την αντικαπνιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, με την υπαγωγή του καπνού στη μεταρρύθμιση, επιτεύχθηκε η διασφάλιση της συνολικής στήριξης του τομέα, τουλάχιστον έως το 2013.
Ας μη λησμονούμε δε, ότι ο καπνός μαζί με το βαμβάκι και το ελαιόλαδο αποτελούσαν το πακέτο των μεσογειακών προϊόντων στην ίδια διαπραγμάτευση. Αν κάποιος υπολογίσει το διακύβευμα εκείνης της διαπραγμάτευσης συνολικά και την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, αντιλαμβάνεται ότι τελικώς η χώρα μας και ιδιαίτερα οι καπνοπαραγωγοί βγαίνουν ωφελημένοι από τη συνολική συμφωνία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: