Αναρτήθηκε από..........energoipoliteskv.blogspot.com
Στο ένθετο της εφημερίδας RealNews, διαβάσαμε και πάλι για τον Μαλιακό και μας ξύπνησε ξανά τις εφιαλτικές στιγμές του Απρίλη που ζήσαμε. Οι ίδιοι επιστήμονες, η κ. Πάγκου και ο κ. Μπαλόπουλος δίνουν πάνω κάτω τις ίδιες απαντήσεις, με τη διαφορά ότι εκεί απαγορεύτηκε και το ψάρεμα, παρόλο που το φαινόμενο δεν πήρε την έκταση του Μαλιακού.
Η εφημερίδα, με αφορμή το τοξικό φύκι που εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη και δηλητηριάζει τα μύδια, αναφέρεται και στον Μαλιακό θεωρώντας ότι ο Θερμαϊκός και ο Μαλιακός αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα στην Ελλάδα...
...«Η απαγόρευση της αλιείας γίνεται προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των πολιτών. Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας ενημερώσουν ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, τότε θα επιτραπεί και πάλι το ψάρεμα», επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Κόλουρης, αντινομάρχης Έβρου.
«Συνήθως το τοξικό φυτοπλαγκτόν αναπτύσσεται σε κλειστούς κόλπους ή όπου υπάρχουν μυδοκαλλιέργειες» αναφέρει η κ. Πόπη Πάγκου, διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Ο λόγος είναι ότι τα μύδια -και γενικά τα όστρακα- λειτουργούν σαν συσσωρευτές και απορροφούν εύκολα την ουσία που εκλύεται από τα τοξικά φύκια.
«Αυτού του είδους το φυτοπλαγκτόν υπάρχει παντού, σε όλες τις θάλασσες και σε όλο τον κόσμο. Απλώς, κάτω από ορισμένες συνθήκες πολλαπλασιάζεται και διαταράσσει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος», τονίζει ο κ. Ευστάθιος Μπαλόπουλος, διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ. «Αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές με ανθρωπογενή δραστηριότητα, η οποία και έχει μεταβάλει σημαντικά την τροφική αλυσίδα», λέει η κ. Πάγκου.
Το μεγάλο αίνιγμα
Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που προκαλούν τον πολλαπλασιασμό του;
«Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί», εξηγεί ο κ. Μπαλόπουλος.
«Από το 1957 που το εντόπισαν για πρώτη φόρα στην Ιαπωνία, γίνονται συνεχώς μελέτες αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τα ακριβή αίτια», σημειώνει. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια σειρά από παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη του τοξικού φυτοπλαγκτού.
Αυτοί είναι η άνοδος της θερμοκρασίας και ο εμπλουτισμός του θαλασσινού νερού με άλατα -κυρίως άζωτο και φώσφορο- όταν πέφτουν στη θάλασσα αστικά αλλά και γεωργικά λύματα.
«Αυτό συνέβη στον Θερμαϊκό», λέει η κ. Πάγκου. «Η ρίψη των αστικών λυμάτων στον κόλπο άλλαξε την αναλογία των αλάτων και ευνόησε κάποια τοξικά είδη να αναπτυχθούν».
Επίσης, ένας επιπλέον παράγοντας, που αναφέρεται τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια βιβλιογραφία, είναι η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που προκαλεί.
Σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τις επιδράσεις που έχει το τοξικό φυτοπλαγκτόν στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Εξαρτάται από το είδος της τοξίνης», τονίζει η κ. Πάγκου. «Για παράδειγμα, στον Μαλιακό η ουσία που ανιχνεύθηκε ήταν ιχθυοτοξίνη, η οποία ευθύνεται για τον θάνατο των ψαριών αλλά δεν επιδρά στον άνθρωπο. Βέβαια, υπάρχουν πολλές τοξίνες που είναι επικίνδυνες για την υγεία, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να τις αντιμετωπίσει. Τέτοιες είναι οι νευροτοξίνες που προκαλούν σοβαρά προβλήματα και οι βιοτοξίνες τύπου ASP που έχουν ανιχνευτεί στο παρελθόν -σε μικρές συγκεντρώσεις- στην περιοχή της Πρέβεζας και έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αμνησίας. Στις λιγότερο επικίνδυνες τοξίνες κατατάσσεται η Dinophysis acuminata που έχει εντοπιστεί πολλές φορές στον Θερμαϊκό κόλπο και ευθύνεται για το διαρροϊκό σύνδρομο (διάρροια, ναυτία, εμετοί)», σημειώνει.
Τοξικά φύκια τύπου Dinophysis acuminata έχουν μολύνει τα μύδια του Θερμαϊκού πολλάκις, με αποτέλεσμα αρκετές μυδοκαλλιέργειες στην περιοχή να κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου μειωθούν οι συγκεντρώσεις του τοξικού είδους τόσο στο θαλασσινό νερό όσο και στη σάρκα του μυδιού. Κάτι τέτοιο απαιτεί συνεχείς μετρήσεις και δειγματοληψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τους υδατοκαλλιεργητές, αφού ο κίνδυνος δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι. Οι τοξίνες δεν ανιχνεύονται ούτε με την οσμή άλλα ούτε και με τη γεύση, με αποτέλεσμα ένα όστρακο ή ένα μαλάκι οπου περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών να φτάσει εύκολα στο πιάτο μας - εάν δεν έχει περάσει τους σχετικούς ελέγχους.
Από LamiaNews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου