Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Αλαβάνος: Δεν θα είμαι υποψήφιος

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές γνωστοποίησε ο Αλέκος Αλαβάνος, με ανακοίνωση του, λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στις εκλογές χωρίς αρχηγό, υιοθετώντας τη θέση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέους επικίνδυνους τριγμούς και ενδεχομένως ανατροπές στην ήδη εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του ΣΥΝ αντέδρασαν δηλώνοντας: "Επιθυμούμε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως όλα τα στελέχη μας".

Την ίδια ώρα σύσκεψη συγκαλεί η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, που διαφώνησε και καταψήφισε την συναινετική πρόταση Τσίπρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοδέλτιο από όλες τις συνιστώσες, χωρίς επικεφαλής.

Το χρονικό των εξελίξεων

Την Κυριακή το βράδυ έγινε δεκτή από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ να μην υπάρξει αρχηγός στο ψηφοδέλτιο για τις εθνικές εκλογές και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να διεκδικήσουν με σταυρό προτίμησης την είσοδο τους στη Βουλή.

Επιφυλάξεις -αλλά όχι άρνηση - εξέφρασε μόνο η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, η οποία θα ανακοινώσει τη θέση της τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού ενέκρινε το απόγευμα της Κυριακής με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την κατάθεση του ψηφοδελτίου στον Άρειο Πάγο και από τις έντεκα συνιστώσες που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρχει επικεφαλής.

Την αντίθεση τους σε αυτή την πρόταση έχουν εκφράσει οι ανανεωτικοί που επέμεναν στην αρχηγία του προέδρου του ΣΥΝ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ανάγκη ο ΣΥΝ να παραμείνει ενωμένος και σημείωσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εκλογική μάχη.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΠΕ, αναφέρει τα εξής για την απόφασή της:

1) Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Άρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που προβλέπεται και από το νόμο για τους συνασπισμούς κομμάτων. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος του. Κανένας αρχηγός συνδυασμού. Οι επικεφαλής των συνιστωσών, de facto επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για λογαριασμό των συνιστωσών που εκπροσωπούν όσο και του ενωτικού ψηφοδελτίου. Όλοι οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με σταυρό, δηλ. κανένας δεν θα κάνει χρήση του προνομίου εκλογής χωρίς σταυρό εκ της θέσεώς του.

2) Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.

3) Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προκύψει, να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της, μετά τις εκλογές.

4) Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια θετικής ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Φ. Κουβέλης είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την εισήγηση του κ. Τσίπρα, εμμένοντας στη θέση της ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.

Από Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: