Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Υποχρεωτική η ψήφος στις εκλογές

Αναρτήθηκε από ........energoipoliteskv.blogspot.com


Το Υπουργείο Εσωτερικών με την αριθ. 40/7-9-2009 Εγκύκλιό του, υπογραμμίζει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές είναι υποχρεωτική κα συνεπώς όλοι οι εκλογείς είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στις κάλπες στις 4 Οκτωβρίου 2009 για να ψηφίσουν και αναδείξουν τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται, σύμφωνα με το νόμο, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων: α)Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους και β)Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό. γ)Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40 ετεροδημοτών.
Οι εκλογείς της πρώτης περίπτωσης, αν δεν ψηφίσουν, δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμμία ενέργεια. Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως:

- Υπάλληλοι του δημοσίου για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν την απουσία τους από την υπηρεσία τους.

- Υπάλληλοι ΝΠΔΔ, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ. στους οποίους δεν θα υπάρξει δυνατότητα χορήγησης άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

- Εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού
τους δικαιώματος για λόγους υγείας

Από paratiritisfthiotidas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: