Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΝΔΟΙΚΟ: 22 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Ο θεσμός του εορτασμού της 22ας Σεπτεμβρίου με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» θεσπίσθηκε για να θυμίζει στην ανθρωπότητα τις αρνητικές συνέπειες, που έχουν προκύψει από το αγαθό που δημιούργησε ο άνθρωπος, το αυτοκίνητο.
Είναι αυτονόητη η μεγάλη συμβολή του αυτοκινήτου ως μεταφορικό μέσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και στην οικονομική ανάπτυξη...

... Σήμερα επάνω στον πλανήτη κυκλοφορούν περί το ένα δισεκατομμύριο αυτοκίνητα, δηλ. υπάρχει μία μέση αναλογία ένα αυτοκίνητο ανά έξι κατοίκους, με έντονα αυξητικές τάσεις.
Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ποσότητες των ρυπογόνων ουσιών, που εκλύονται στο περιβάλλον, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, τα στερεά σωματίδια κ.λ.π. Η συσσώρευση αυτών των ουσιών στην ατμόσφαιρα αποτελεί απειλή για τη ζωή επάνω στον πλανήτη.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ εξαρτημένοι από το αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα, αντιστοιχεί ένα αυτοκίνητο σε κάθε δύο Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπολογίζοντας δηλαδή, και ανήλικους και ηλικιωμένους.

Πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο παντού: για ψώνια, στο κέντρο της πόλης, στις παραλίες, στα βουνά, στο περίπτερο. Ξοδεύουμε τεράστια ποσά για την απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου, πολύ συχνά δανειζόμενοι, φορτώνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Χάνουμε ατέλειωτες ώρες παραγωγικότητας, αναψυχής, χαλάρωσης στα μποτιλιαρίσματα.
Μας ενοχλεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Ανησυχούμε και για την κλιματική αλλαγή.
Η Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και τις καθημερινές μας συνήθειες. Μια ευκαιρία να σχεδιάσουμε πόλεις φιλικές στον πολίτη, να χαρίσουμε «πράσινες» πόλεις στη ζωή μας.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) προτείνει για αυτή την ημέρα σαν μια πρώτη ευκαιρία:
- Να χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Να πάμε με τα πόδια και το ποδήλατο στις μικρές αποστάσεις
- Να κάνουμε τις υπεραστικές μετακινήσεις μας με λεωφορείο ή
- Να δώσουμε τη δυνατότητα στις πόλεις μας, ώστε κάθε μέρα οι πόλεις μας να μπορούν να είναι πόλεις χωρίς αυτοκίνητο.
Ας αφήσουμε όλοι, έστω για μια μέρα, το αυτοκίνητο στο σπίτι.
Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε καθημερινή συνήθεια.


ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: