Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2009

Αναρτήθηκε από.........energoipoliteskv.blogspot.com



Διήμερες εκδηλώσεις στην Υπάτη διοργανώνουν στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου 2009 η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Υπάτης, με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες είναι ένας θεσμός που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού, που συντονίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο θεσμό για τη διετία 2009 – 2010, επέλεξε ως θεματικό άξονα το θέμα «Η μαγεία στη μυθολογία, στον αρχαίο και στο χριστιανικό κόσμο». Στο πλαίσιο του θέματος αυτού, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επέλεξε να φέρει το κοινό σε γνωριμία με τον κόσμο της μαγείας των πρωτοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και τα σύμβολά της, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σε παραδόσεις και μνημεία της περιοχής της Φθιώτιδας.

Κατά το διήμερο 26 & 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν από την Εφορεία οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

1. Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Όψεις της μαγείας στη χριστιανική τέχνη: παραδείγματα από την ιστορία την παράδοση και τα μνημεία της Φθιώτιδας». Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στη Συνεδριακή αίθουσα του Ιδρύματος Ρούσκα στην Υπάτη το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές.

2. Οργανωμένες ξεναγήσεις στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας και στο Βυζαντινό Κάστρο Υπάτης την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Μουσείο και να ανιχνεύσει τους συμβολισμούς που κρύβονται σε αντικείμενα των συλλογών του. Η Υπάτη, η βυζαντινή «πρωτεύουσα» της Φθιώτιδας, ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για τη σχέση της με τη μαγεία. Θρύλοι και παραδόσεις των νεότερων χρόνων δείχνουν ότι οι μαγικές πρακτικές επιβίωσαν στην περιοχή μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς δίνει επίσης την ευκαιρία για μια γνωριμία με το ιστορικό κάστρο της Υπάτης, στο οποίο από το 2007 η Εφορεία διενεργεί συστηματικές ανασκαφικές εργασίες με σκοπό την ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. (Η ξενάγηση στο κάστρο θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για μικρή πεζοπορία).

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπάτης «Οι Αινιάνες» και ο Σύνδεσμος Υπαταίων και φίλων της Υπάτης «Ο άγιος Ηρωδίων».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αριθ. τηλ. 22310 47628, e-mail 24eba@culture.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, αριθ. τηλ. 22310 98079.

Πρόγραμμα Ημερίδας

ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00 – 21:20

Συνεδριακή Αίθουσα του Ιδρύματος Ρούσκα, Υπάτη

18:00 Χαιρετισμοί επισήμων

18:10 Χαιρετισμός Δημάρχου Υπάτης κ. Δημητρίου Καραβάνα

18:20 Χαιρετισμός Προϊστάμενου 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δρ. Γεωργίου Κακαβά

18:40 Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου, Λαογράφος-Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών «Μαγεία και λατρεία»

19:00 Σοφία Ζύρμπα, Αρχαιολόγος της 24ης ΕΒΑ «Η μαγεία στους χριστιανικούς χρόνους. Ένα σύντομο οδοιπορικό»

19:20 Παναγιώτης Δημάκης, Ιστορικός – Ερευνητής «Η εγκοίμησις εν Ελατεία»

19:40 Διάλειμμα – κέρασμα με παραδοσιακά προϊόντα Υπάτης, προσφορά του Συνδέσμου Υπαταίων και Φίλων Υπάτης «Ο άγιος Ηρωδίων»

20:00 Μαρία Οικονόμου, Χημικός, Επίτιμος Διευθύντρια του

Γενικού Χημείου του Κράτους «Μύρα και θυμιάματα στη λατρεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

20:20 Κωνσταντίνος Κοτσίλης, Ερευνητής – Συλλέκτης «Οι μάγισσες της Υπάτης. Μία ακόμη αναφορά»

20:40 Νικόλαος Κύρκος, Ερευνητής, Ειδικός εργαστηριακός συνεργάτης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Λιθανάγλυφα με συμβολικό, αποτροπαϊκό, φυσικό, υπερφυσικό ή μαγικό χαρακτήρα σε κοσμικά και εκκλησιαστικά κτίσματα της Δυτικής Φθιώτιδας»

21:00 Γεώργιος Κακαβάς, Αρχαιολόγος – Ιστορικός της Τέχνης - Θεολόγος, Προϊστάμενος 24ης ΕΒΑ «Θρύλοι και παραδόσεις για τις μάγισσες της Υπάτης»

21:20 Συζήτηση

Πρόγραμμα Ξεναγήσεων

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00

11:00 Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, Υπάτη Μετά την ξενάγηση θα ακολουθήσει στον αύλειο χώρο του Μουσείου κέρασμα με παραδοσιακά προϊόντα Υπάτης, ευγενική προσφορά του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες»

12:30 Βυζαντινό Κάστρο Υπάτης

Από......paratiritisfthiotidas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: