Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών



Αναρτήθηκε από ... energoipoliteskv Blogger

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Λαμία, 25 Ιουνίου 2009

Η 26η Ιουνίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», αποτελεί για όλους μας μία ευκαιρία ανάδειξης της επιτακτικής ανάγκης για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου, αλλά και αναγνώρισης του δύσκολου αγώνα αρκετών συμπολιτών μας κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών. Η διακίνηση και χρήση των ναρκωτικών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας, με έντονες ανθρωπιστικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, που πλήττουν και διακυβεύουν τη συνοχή της κοινωνίας και την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας.

Η εντατικοποίηση και η αποξένωση του σύγχρονου τρόπου ζωής, η αστικοποίηση των κοινωνιών, η διόγκωση της παραβατικότητας, η αδυναμία καταπολέμησης των διεθνών δικτύων εμπορίας ναρκωτικών, σε συνδυασμό με τους νέους κινδύνους που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση των κοινωνιών, συμβάλλουν καθοριστικά στην έξαρση του φαινομένου. Στη χώρας μας, η μάστιγα των ναρκωτικών πλήττει κυρίως νεαρές ηλικίες, με μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ουσιών να εντοπίζεται στα 15,5 έτη, και σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ, συνδέεται άμεσα με τη διακοπή του σχολείου (20% των χρηστών) και με την ανεργία (60% των χρηστών).

Η αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος καθίσταται βασική προτεραιότητα της σύγχρονης κοινωνίας και της συντεταγμένης πολιτείας. Η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε και προωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008 – 2012 για την αποτελεσματική καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, το οποίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια που πραγματοποιείται στη χώρα μας για τη χάραξη μιας εθνικής, βιώσιμης και στοχευμένης πολιτικής. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, μεταξύ άλλων, ιδρύεται το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, εξειδικεύεται το προσωπικό, δημιουργούνται δημόσιες κλινικές και μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης στο Ε.Σ.Υ. και γραφεία πρόληψης σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζονται νέα προγράμματα πρόληψης και χορήγησης υποκατάστατων σε όλη τη χώρα και ενισχύονται τα υφιστάμενα, δημιουργούνται προγράμματα απεξάρτησης στις φυλακές, ιδρύονται κέντρα επανένταξης των χρηστών, και ενισχύεται η έρευνα με 2,5εκ. ευρώ.

Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας, η αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών απαιτεί το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σε μία συλλογική προσπάθεια. Μία προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση από την καταστολή στην πρόληψη, από το στιγματισμό στην επανένταξη, από το θάνατο στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: