Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η Κεφαλονιά στα χαλάσματα: Φαγητό στέλνει η Εκκλησία, φάρμακα ο Αδωνις

Αναρτήθηκε από .........  energoipolioteskv.blogspot.com


Με βλέμμα στραμμένο στην Κεφαλονιά και τους κατοίκους της είναι όλη η Ελλάδα που για δεύτερη εβδομάδα δοκιμάζονται από την οργή του Εγκέλαδου, ο οποίος ξαναχτύπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 5:10. Το ίδιο και η κυβέρνηση και από νωρίς το πρωί έχει ξεκινήσει επιχείρηση για αποστολή βοήθειας.Συγκεκριμένα Δύο C-130, ένα C-27, ένα αρματαγωγό, ένα Σινούκ και δύο πολεμικά πλοία πηγαίνουν στο νησί μεταφέροντας από φάρμακα και φαγητό, μέχρι ιατρικό εξοπλισμό και μηχανήματα για να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών στους δρόμους προκειμένου να ανοίξουν.

Οι κάτοικοι του νησιού δεν είχαν προλάβει καλά καλά να συνέλθουν από το πρώτο χτύπημα που σημειώθηκε την προηγούμενη Κυριακή και ενώ μετρούσαν τις πληγές τους, ήρθε η νέα σεισμική δόνηση που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές, αφού κι άλλα σπίτια και καταστήματα υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, δρόμοι κόπηκαν στα δύο εξαιτίας ρηγμάτων που σημειώθηκαν στο οδόστρωμα, αλλά και κατολισθήσεων. Μεγάλη ήταν, όμως, και η καταστροφή στο λιμάνι του Ληξουρίου όπου η προβλήτα σχεδόν κόπηκε στα δύο από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν εκ νέου τα σπίτια τους -όσοι είχαν επιστρέψει- και να βρίσκονται στο δρόμο, την ώρα που ο καιρός μόνο σύμμαχος δεν είναι, καθώς στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι και κάνει τσουχτερό κρύο. Ηδη οι τοπικοί φορείς ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή την καταγραφή των ζημιών και τις ανάγκες που δημιουργούνται για τους πολίτες.

Τη σίτιση των σεισμόπληκτων αναλαμβάνει η Εκκλησία -Στο νησί και ο Αρχιεπίσκοπος
Τεσσερισήμισι τόνοι τρόφιμα έχουν μεταφερθεί ήδη στην Κεφαλονιά από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή», ενώ ήδη από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η αναχώρηση πολεμικού μεταγωγικού αεροσκάφους, το οποίο θα μεταφέρει στο νησί 850 κουβέρτες, επιπλέον τρόφιμα και ποσότητα εμφιαλωμένου νερού.

Σύμφωνα με το dogma.gr, στο νησί θα μεταβεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ο οποίος θα συνοδεύεται από τους μητροπολίτες Παραμυθίας κ. Τίτο και Ζακύνθου κ. Διονύσιο, καθώς επίσης από τον Αρχιγραμματέα της Ι.Σ. επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ και κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα γενικό διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωστή Δήμτσα, προκειμένου να γίνει επί τόπου εκτίμηση της κατάστασης.
Η Εκκλησίας επιθυμεί να γίνει καταμέτρηση των ανθρώπων, που είτε δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είτε η οικοσκευή τους έχει υποστεί καταστροφές, ώστε να στηθούν άμεσα μονάδες συσσιτίων.

Το υπουργείο Υγείας στέλνει C-130 με ιατρικό προσωπικό και φάρμακα
Στήριξη τόσο με ιατρικό προσωπικό, όσο και με υλικά και εξοπλισμό παρέχει το υπουργείο Υγείας, στους κατοίκους που δοκιμάζονται από τα Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, η υγειονομική ομπρέλα προστασίας αναμένεται να στηθεί για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς, που δέχτηκαν νέο χτύπημα από τον Εγκέλαδο και το υπουργείο Υγείας στέλνει C130 με γιατρούς και υγειονομικό υλικό στο νησί.

Στην Κεφαλονιά Δένδιας και γ.γ. Πολιτικής Προστασίας
Εσπευσμένα μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης προκειμένου να επιθεωρήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί το νησί, μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου.
Επειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ενημέρωση, ο υπουργός και γενικός γραμματέας θα βρεθούν στην Κεφαλονιά, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας στο νομό. Μάλιστα, ο υπουργός έχει εντολή να μείνει στο νησί μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ο Αβραμόπουλος ενεργοποίησε το σχέδιο «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά
Ταυτόχρονα, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου ενεργοποιείται το σχέδιο «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά και στο νησί μεταβαίνουν ένα C-27 και ένα αρματαγωγό, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά, με ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, προκειμένου να βρίσκονται στο νησί στην περίπτωση που χρειαστεί η άμεση επέμβαση τους.
Εν τω μεταξύ στην Κεφαλλονιά μεταβαίνουν και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, για την ανακούφιση των σεισμοπαθών. Πρόκειται για το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ εντός της ημέρας αποπλέει για το νησί το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ», για να συνδράμει περαιτέρω.

Το πρώτο μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, και επιβαίνει ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών, καθώς διαθέτει 250 κλίνες.

Η ομάδα των έξι ιατρών υποστηρίζεται από το σύστημα τηλε-ιατρικής «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», που υλοποιείται μέσω των δορυφορικών επικοινωνιών του πλοίου. Σημειώνεται ότι το ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ διαθέτει μια πλήρη θεραπευτική μονάδα, εξοπλισμένη με χειρουργείο, μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό – μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.

Από .......  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: